• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
ΑΑΔΕ: Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στη μάχη των εισπράξεων «κόκκινων» χρεών
08:34 - 31 Ιουλ 2025

ΑΑΔΕ: Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στη μάχη των εισπράξεων «κόκκινων» χρεών

«Ραντεβού» το Σεπτέμβρη δίνει η ΑΑΔΕ για μια σειρά πλειστηριασμών σε ακίνητα, ενώ “ζεσταίνει” μηχανές και για κατασχέσεις κινητών αξιών, σε μια προσπάθεια να “σφίξει” τον κλοιό γύρω από μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.  

Κι αυτό, την ώρα που με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4.039.334 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, 1.601.659 φορολογούμενοι έχουν αντιμετωπίσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ 2.210.202 τελούν υπό τον ίδιο κίνδυνο.

Οι πλειστηριασμοί

Έτσι, η όλη διαδικασία ξεκινά στις 24 Σεπτεμβρίου 2025 με πλειστηριασμούς μικρών ακινήτων. Χαρακτηριστικά, προβλέπεται, μεταξύ πολλών άλλων, να βγουν στο σφυρί με βάση τη σχετική λίστα της ΑΑΔΕ:

  • Διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Γαλλικών Παραπηγμάτων (οδός Μοναστηρίου), 38–43 τ.μ. σε πολυκατοικία προσφυγικού τύπου, με τιμές από 75.500 έως 82.000 ευρώ, αλλά και αποθήκη 38,9 τ.μ. με μόλις 11.000 ευρώ.
  • Κατάστημα στην Ηλιούπολη, 21,2 τ.μ. έναντι 26.000 ευρώ και διαμέρισμα 67,6 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 243.000 ευρώ, επί των οδών Κασσάνδρας και Αγράφων.
  • Γεωτεμάχιο στη Λιβαδειά, επιφανείας 301 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 27.000 ευρώ, καθώς και οικόπεδο στον Πυργετό Τρικάλων (1/2 εξ αδιαιρέτου) στα 9.800 ευρώ.

Επίσης, από την ΑΑΔΕ στο “σφυρί” βγαίνουν ακίνητα, όπως ακίνητο 67,4 τ.μ. στην Ηλιούπολη, που ανήκει σε εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία χρωστάει συνολικά 249.117 ευρώ και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μεγάλων οφειλετών. Θα βγει σε πλειστηριασμό στις 24 Σεπτεμβρίου, με τιμή εκκίνησης 243.000 ευρώ, δηλαδή περίπου ίση με την οφειλή. Για την ίδια επιχείρηση έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός και για έτερο ακίνητο 21 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 26.000 ευρώ.

Στο “σφυρί” βγαίνει, επίσης, οικόπεδο 781 τ.μ. με κτίσμα (υπόγειο, ισόγειο και πάρκινγκ), με τιμή εκκίνησης 3.180.000 ευρώ, άλλης επιχείρησης με έδρα την Καλλιθέα, η οποία χρωστάει 27.535.892 ευρώ στην εφορία και άλλα 13.182.923 ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Σειρά παίρνουν στις 22 Οκτωβρίου 2025 μια σειρά από επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και μεγάλες εκτάσεις, όπως:

  • Αποθήκες στον Πειραιά (Νέο Φάληρο) 4–7 τ.μ., σε τιμές που ξεκινούν από 975 ευρώ. Πρόκειται για βοηθητικούς χώρους σε συγκρότημα επί της Δαβάκη Πίνδου 62.
  • Οικόπεδο στα Χανιά, επιφάνειας 3.931 τ.μ., με τιμή 744.000 ευρώ.
  • Τμήμα 50% οικοπέδου 876 τ.μ. στον Γαλατά Χανίων, με τιμή εκκίνησης 8.500 ευρώ.
  • Δύο διώροφες κατοικίες στην Καβάλα (Εγνατίας και Πυθαγόρα), συνολικής επιφάνειας 225 τ.μ., πλειστηριάζονται με τιμή εκκίνησης 97.210 ευρώ.
  • Δύο αγροτεμάχια 10.762 τ.μ. στα Τρίκαλα (Πετρωτό) με τιμή εκκίνησης στα 41.000 ευρώ, αλλά και μεγάλο αγροτεμάχιο 23.563 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 1.795.000 ευρώ.

Στις 19 Νοεμβρίου 2025 προβλέπεται να γίνει ένα άλλο κύμα πλειστηριασμών που περιλαμβάνει:

  • Συγκρότημα κατοικιών με βοηθητικούς χώρους, πάρκινγκ και αποθήκες σε οικόπεδο 1.059 τ.μ., στην Αγία Παρασκευή (Ευαγγελιστρίας 14), με τιμή εκκίνησης 247.000 ευρώ.
  • Οικόπεδο στη Νέα Ιωνία (Κύμης και Βυζαντίου), 780,89 τ.μ. με υπόγειο 641 τ.μ., ισόγειο 542 τ.μ. και συνολικά 23 θέσεις στάθμευσης, με τιμή στα 3.180.000 ευρώ.
  • Κατάστημα στη Νέα Ιωνία, στην οδό Περγάμου 63, επιφάνειας 128,46 τ.μ., με τιμή στα 115.200 ευρώ.

Επίσης, στη Νέα Ιωνία, στη διασταύρωση Περγάμου και Κύμης, βγαίνουν στο "σφυρί":

  • Θέση στάθμευσης 87 τ.μ. στα 33.600 ευρώ
  • Ισόγειο κατάστημα 132 τ.μ. με αποκλειστική χρήση πάρκινγκ στα 127.200 ευρώ
  • Οικόπεδο με υπόγειο και τρεις ορόφους επί της Περγάμου 70, στα 456.000 ευρώ

Ο σχεδιασμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Φορολογικής Διοίκησης προβλέπει:

  • Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 3 δισ. € έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
  • Εισπράξεις από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. €.
  • Εισπράξεις 28 εκατ. € έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τελωνειακή Διοίκηση.
  • Εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
  • Χαρακτηρισμό 10 δισ. € εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Η διαδικασία

Σημειώνεται ότι όσοι και όσες έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ και δεν τα έχουν ρυθμίσει, αντιμετωπίζουν, με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τον κίνδυνο ενεργοποίησης από την Εφορία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεων κινητών ή ακινήτων, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε τρίτων.

Ωστόσο, με βάση τη διαδικασία, για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής, με εξαίρεση τις κατασχέσεις χρηματικών απαιτήσεων. Από τη στιγμή που επιδοθεί η έκθεση κατάσχεσης, ο οφειλέτης χάνει το δικαίωμα ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου του.

Αν δεν ενταχθεί σε ρύθμιση, μετά την παρέλευση 40 ημερών και έως 4 μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού. Ο πλειστηριασμός πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο μέσα σε 5 μήνες από την έκδοση του προγράμματος. Αν αναβληθεί, το πρόγραμμα εκδίδεται εκ νέου εντός ενός έτους.

Σημαντικό είναι ότι η έκθεση κατάσχεσης δεν συνεπάγεται αυτομάτως πλειστηριασμό. Η διαδικασία μπορεί να «παγώσει» εφόσον ο οφειλέτης ενταχθεί σε ρύθμιση.

Είναι ενδεικτικό ότι την περσινή χρονιά έγιναν 465.847 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Αντίθετα, οι πλειστηριασμοί ήταν λιγότεροι και έφτασαν μόλις τους 146, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και περίπλοκες.