• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
«Αφερίμ εφέντιμ» και το Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία
09:17 - 08 Μαρ 2016

«Αφερίμ εφέντιμ» και το Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία

Με ένα επείγον μηνυμα του, που διαβιβάσθηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, θεώρησε χρέος του να διαβεβαιώσει την Τουρκία ότι είναι βασικός εταίρος της ΕΕ στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

«Η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ αλλά και η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η συνεργασία τους θα πρέπει να βασισθεί στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σούλτς, αγνοώντας τους σημερινούς «εκβιασμούς» της Τουρκίας για την αύξηση των κονδυλίων που προτίθεται να της δώσει η ΕΕ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Τουρκία πρέπει να επαινεθεί για την τεράστια και συνεχιζόμενη προσπάθεια που έχει αναλάβει σχετικά με τη Συρία και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε στο μήνυμα του ο πρόεδρος Σούλτς, προκαταβάλλοντας τις όποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ικανοοποίηση των-για πολλούς παράλογων- αιτημάτων της Τουρκίας.

Αποφεύγοντας να μιλήσει για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, ο Μάρτιν Σούλτς, περιόρισε στην ΕΕ και στην Τουρκία, την προτεραιότητα , για την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων και των δικτύων παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι κεντρικό κομμάτι αυτού του «πάζλ» είναι και το θέμα της επανεισδοχής ποσφύγων.

«Οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν και παραμένουν δύσκολες αλλά για το καλό των προσφύγων πρέπει να συνεργαστούμε», διαμήνυσε σε δραματικούς τόνους ο Μάρτιν Σουλτς, προειοδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης σε ανθρωπιστική.

«Για αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε», κατέληξε.

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο