• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ανδρουλάκης στη Βουλή: Να φύγει αυτή η «πλειοψηφία υποδίκων» – Εκλογές τώρα για δικαιοσύνη και Αλλαγή
13:58 - 02 Απρ 2026

Ανδρουλάκης στη Βουλή: Να φύγει αυτή η «πλειοψηφία υποδίκων» – Εκλογές τώρα για δικαιοσύνη και Αλλαγή

Για «θεσμική παρακμή» και «εκβιασμό» της δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή, σήμερα (Πέμπτη, 2/4), μία ημέρα μετά την είδηση σχετικά με νέα δικογραφία για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη.  

«Αύριο κανονικά, βάσει του κανονισμού της Βουλής, έπρεπε να συζητήσουμε για ένα παρακράτος επιθετικό προς τα δικαιώματα του πολίτη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου, η οποία αναβλήθηκε για τις 17 Απριλίου. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση πως αυτό το «παρακράτος» το έστησε από την «πρώτη ημέρα» της θητείας της, ενώ έβαλε και κατά του πρωθυπουργού προσωπικά, λέγοντας ότι προσπαθεί «να κερδίσει χρόνο για να διαχειριστεί τον δημόσιο εκβιασμό του απόστρατου πρώην αξιωματούχου του ισραηλινού στρατού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «εκβιάζεται» και πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη «σκοτεινή διαπραγμάτευση» που επιχειρεί με τον επικεφαλής της Intellexa, της εταιρείας του λογισμικού Predator.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, δε, είπε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τον ανασχηματισμό δεν τον ανακοινώνει ο πρωθυπουργός, αλλά η ευρωπαϊκή εισαγγελία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πρωταθλητισμό» στις δικογραφίες. «Να είστε σίγουροι ότι κανένας Ευρωπαίος πολίτης και κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν θέλει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα», είπε ακόμη.

Στη συνέχεια, σημείωσε – όπως αναμενόταν – ότι οι νέες δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα καθαρά «γαλάζιο» σκάνδαλο, διαψεύδοντας τα περί διαχρονικών παθογενειών.

Μίλησε, δε, για ένα σταθερό μοτίβο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο σχετίζεται με θεσμική παρακμή, κακή λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών, νυχτερινές νομοθετικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές και άρνηση εφαρμογής αποφάσεων της δικαιοσύνης - φαινόμενα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη, περιορίζει την ανεξαρτησία των αρχών και υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία.

«Ένα ακόμη πάρτυ διαφθοράς της ΝΔ και του Μαξίμου είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «κυβερνητική πλειοψηφία υποδίκων» και ζητώντας άμεσες εκλογές για «να φυσήξει άνεμος δικαιοσύνης και Αλλαγής»· «για να γίνετε παρελθόν εσείς και οι πρακτικές σας», όπως είπε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την ομιλία του και κατεβαίνοντας από το βήμα.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη.

Μπρα ντε φερ Ανδρουλάκη - Χατζηδάκη

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, πήρε τον λόγο - μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, για να απαντήσει σε όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης συνέστησε υπομονή, μέχρι να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει όσα πρέπει, αφού μελετηθούν πολύ καλά οι δικογραφίες. Χαρακτήρισε, πάντως, την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως «δυσάρεστη» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι αφορά τις άρσεις ασυλίας.

Δεν παρέλειψε, δε, να υπενθυμίσει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα, πως η ΝΔ - παρότι «ξιφουλκούν» εναντίον της - συνεχίζει να καταγράφει διπλάσια ποσοστά. Σημείωσε, ακόμη, πως σύμφωνα με τα πορίσματα των Διεθνών Οργανισμών τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει «βήματα προς τα εμπρός».

Απάντηση Ανδρουλάκη: Τι θα κάνετε; Δεν θα επιτρέπετε να στέλνονται οι δικογραφίες;

«Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε ότι δεν υπήρξε παρακράτος, γιατί έρχονται στη Βουλή δικογραφίες της ελληνικής και ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. Είστε Υπουργός στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Εδώ δεν είναι Αφρική. Εδώ υπάρχει δικαιοσύνη, η οποία στέλνει δικογραφίες που εσείς δεν επιτρέπετε σε δεύτερο χρόνο να ερευνήσουν τις ευθύνες σας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το επόμενο βήμα είναι να μην τους επιτρέπετε ούτε να στέλνουν δικογραφίες, κύριε Χατζηδάκη; Τι σημαίνει αυτό; Τι είδους επικίνδυνο επιχείρημα είναι αυτό που ξεστομίσατε;», είπε λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Συνέχισε, δε, λέγοντας:

«Δεν ενδιαφέρομαι για τα δικαιώματά σας, κάνετε λάθος. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον. Αν εσείς δεν ενδιαφέρεστε για τα δικαιώματά σας, θα ενδιαφερθούμε εμείς; Ενδιαφερόμαστε για τα δικαιώματα του Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη. Η επιστολή μου δεν πήγε στους ιδιώτες. Πήγε σε εσάς που βάζετε υπογραφές, που δίνετε έργα, που προστατεύετε τον ελληνικό λαό. Εάν δεν ενδιαφέρει εσάς, ενδιαφέρει εμάς και τη Βουλή των Ελλήνων».

Κατόπιν, ζήτησε την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχολιάζοντας σε εξίσου έντονο ύφος:

«Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα των 27 υπάρχει τέτοιο φαινόμενο; Να έχει δικαιωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ο Πρωθυπουργός να αρνείται την εφαρμογή της απόφασης. Πού αλλού; […] Και μας κάνετε μαθήματα θεσμών και συμπεριφοράς!».

Σημείωσε, δε, ότι οι παρακολουθούμενοι Υπουργοί δεν έχουν κάνει μηνύσει για λόγους μόνο εκείνοι ξέρουν και εξαιτίας της προσπάθειάς τους να παραμείνουν πάση θυσία στην εξουσία.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «πολιτικούς νάνους» και «ταπεινές συμπεριφορές», ενώ κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη πως ψεύδεται σχετικά με την πρόταση στο ΠΑΣΟΚ για διενέργεια της συζήτησης περί Κράτους Δικαίου στις 27 Μαρτίου.

«Είστε ψεύτης. Γιατί, ακόμη και αν κάνατε τη θεσμική απρέπεια και προτείνατε την 27η Μαρτίου, εγώ θα ήμουν εδώ. Γιατί πάνω από όλα είναι ο αγώνας μας. Πάνω από όλα είναι ο αγώνας μας. Και τίποτα περισσότερο. Και τίποτα λιγότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση, δε, με τις εκλογές και τις δημοσκοπικές επιδόσεις των κομμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη και εσείς θα είστε οι ηττημένοι των επόμενων εκλογών».

Και συμπλήρωσε, κλείνοντας και η δεύτερη παρέμβασή του:

«Επειδή μας λέτε ότι “όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά όχι τόσο σημαντικά γιατί υπάρχουν δημοσκοπήσεις”, να πάρετε τις δημοσκοπήσεις και να τις πάτε στον κ. Ντίλιαν. Και να του πείτε: “κύριε Ντίλιαν, να οι δημοσκοπήσεις, σταματήστε τους εκβιασμούς”.

Να πάρετε τις δημοσκοπήσεις και να τις πάτε στους δικαστές, τους έντιμους δικαστές της Ελλάδας και να τους πείτε “μα, τι σχέση και τι βάρος έχουν οι αποφάσεις σας; Να οι δημοσκοπήσεις”. Εσείς, λοιπόν, μείνετε με τις δημοσκοπήσεις και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να δούμε την πραγματική δημοσκόπηση του ελληνικού λαού το βράδυ των εθνικών εκλογών. Τότε, που θα καταλάβετε ότι όσα πράξατε υπονόμευσαν το κράτος δικαίου και το δημόσιο συμφέρον της χώρας».

Χατζηδάκης: Το «μπαλάκι» στον Κακλαμάνη για τη συζήτηση περί Κράτους Δικαίου

«Για τις 27 Μαρτίου είπα και στην τοποθέτησή μου και το λέω και τώρα ότι αυτή ήταν η πληροφόρησή μου», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, και τον κάλεσε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να τον ενημερώσει, αντί να επιτίθεται στον ίδιο.

Αναφέρθηκε, δε, και στην απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να μην συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΝΔ, αναφέροντας ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ «θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων» με τον ΣΥΡΙΖΑ (ή ό,τι έχει μείνει από αυτόν), τον Τσίπρα και την Κωνσταντοπούλου.

Σχετικά με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκλογές είπε: «Μου θυμίζετε το αρνί πριν το Πάσχα» και συμπλήρωσε: «Εδώ είμαστε, λοιπόν, μερικές φορές τα αιτήματα γίνονται δεκτά».

Τελευταία τροποποίηση στις 02/04/2026 - 15:24