ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ με «άρωμα» Ελλάδας από την Cegeka Κύριο

08:00 - 30 Ιουν 2023 | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Tom De Vos, Director, Cegeka European Delivery Center - Xanthippi Kalakani, HR Business Partner, Cegeka Greece - Sergio Destinο, Global Operational Marketing Director Tom De Vos, Director, Cegeka European Delivery Center - Xanthippi Kalakani, HR Business Partner, Cegeka Greece - Sergio Destinο, Global Operational Marketing Director
Με χρονικό ορόσημο το 2025, ο ευρωπαϊκός πάροχος λύσεων πληροφορικής Cegeka ανακοίνωσε τον πρώτο κύκλο επενδύσεων στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να «αγγίξει» τα 20 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό εξαρτάται, βέβαια, από οικονομικούς παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, έσπευσαν να διευκρινίσουν τα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια του media briefing που διοργάνωσαν στην Αθήνα.

Με παρουσία εδώ και λίγους μήνες στη χώρα μας, η Cegeka σχεδιάζει να επεκταθεί με γοργούς ρυθμούς, με την Ελλάδα να γίνεται η τέταρτη χώρα στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διανομής της εταιρείας, μετά τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Τσεχία. Το λεπτομερές πλάνο επέκτασης και εδραίωσης στην Ελλάδα παρουσίασαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διανομής της Cegeka, Tom De Vos, ο Global Operational Marketing Director, Sergio Destinο και η HR Business Partner της εταιρείας, Ξανθίππη Καλακάνη, που αποτελεί την πρώτη εργαζόμενη της Cegeka στην Ελλάδα.

Οι βασικοί άξονες του χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη της Cegeka Greece έχουν ως εξής:

- Δημιουργία μίας νομικής οντότητας (έχει ήδη γίνει)

- Πρόσληψη ενός recruiter (υπεύθυνου προσλήψεων) που θα αναλάβει να στελεχώσει την Cegeka Greece με εξειδικευμένους επαγγελματίες πληροφορικής

- Εύρεση ενός επαγγελματικού χώρου γραφείων στην Αθήνα

- Προσλήψεις και ενσωμάτωση

- Δημιουργία EDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Παράδοσης) στην Ελλάδα

- 15 ανοιχτές θέσεις εργασίας (vacancies)

- 300 εργαζόμενοι σε «βάθος» τριετίας

- Εξερεύνηση της τοπικής αγοράς

Η προτίμηση της Cegeka να «κινηθεί» στρατηγικά στην Ελλάδα οφείλεται, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, στους τρεις ακόλουθους παράγοντες:

1. Εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό (εγγύτητα πανεπιστημίων, κοινοτήτων, κλπ.)

2. Δυνατότητες ανέλιξης (καθοδηγούμενη από την ευελιξία)

3. Ταχύτητα (εργασιακή κουλτούρα, απόσταση, απόρρητο δεδομένων, ασφάλεια, κλπ.)

Η επιλογή της Αθήνας έχει να κάνει με:

- Το νεαρό της ηλικίας των εργαζομένων

- Το ότι αποτελεί βάση για προσλήψεις σε άλλες τοποθεσίες

- Τους χώρους γραφείων

- Τα πανεπιστήμια και τους αποφοίτους

- Τη σύνδεση με το αεροδρόμιο

- Το σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας

Πλεονέκτημα για την εγκαθίδρυση στην Ελλάδα αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί μέλος της ΕΕ. Σε πρώτη φάση, η Cegeka πρόκειται να δημιουργήσει κέντρα διανομής για να εξυπηρετεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από το 2025 θα δραστηριοποιηθεί σε ευρύτερο πλαίσιο, στοχεύοντας στην τοπική αγορά και ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τον επόμενο κύκλο επενδύσεων. Επιπλέον, η Cegeka αναμένεται να αναζητήσει και ευκαιρίες για πιθανές εξαγορές επί ελληνικού εδάφους. Πέραν της Αθήνας, η εταιρεία έχει βλέψεις επέκτασης και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και η Πάτρα.

Η τριάδα της καινοτομίας

Η Cegeka είναι ευρωπαϊκή εταιρεία παροχής υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) με έδρα το Βέλγιο και έχει επιτύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια, που κορυφώθηκε με κύκλο εργασιών 871 εκατ. ευρώ το 2022. Στόχος για φέτος είναι ο τζίρος να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Εκτός από τις περιοχές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διανομής της Cegeka, από όπου εξυπηρετούνται οι πελάτες της, η εταιρεία έχει γραφεία σε πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες με επίκεντρο τη λεγόμενη Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο). Έχει περισσότερους από 6.000 συνεργάτες, δύο high-tech data centers και έχει προγραμματίσει την πρόσληψη 1.000 ατόμων για το σύνολο του 2023.

Εστιάζει σε τομείς, όπως η ανάπτυξη λογισμικού, το υβριδικό cloud, η ανάλυση δεδομένων & τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές πλατφόρμες. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Cegeka, όλα έχουν να κάνουν με τη συνέργεια του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud, την οποία χαρακτήρισαν ως την «τριάδα της καινοτομίας» (The Trinity of Innovation). Σε ό,τι αφορά το 5G, επιτρέπει εγγυημένη και ασφαλή δημιουργία συνδεσιμότητας και κρίσιμες διαδικασίες για τις επιχειρήσεις. Όσο για το cloud, η «έκρηξη» δεδομένων ωθεί τις επιχειρήσεις να μετακινήσουν έξυπνα τον υπολογισμό (compute) και την αποθήκευση (storage) στο υβριδικό cloud ή/και στο edge. Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται μεγάλα και ποικίλα δεδομένα (data) για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμό της, ανέφεραν τα στελέχη της Cegeka κατά την παρουσίασή τους.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 11:34 - 30 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.