ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μεγαλύτερες εξαγορές επιχειρήσεων το εννεάμηνο του 2021 Κύριο

06:58 - 30 Σεπ 2021 | Αναλύσεις
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και το 2021 οι εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων καθώς στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 6 εξαγορές εταιριών από ξένα funds. Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί φθάνει τα 5,78 δις ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγορές που γίνονται απευθύνονται σε κλάδους που έχουν μεγάλο δείκτη απόσβεσης αυτών των επενδύσεων όπως για παράδειγμα είναι οι κλάδοι τροφίμων (Chipita, Vivartia), ο φαρμακευτικός κλάδος (Pharmathen), η κινητή τηλεφωνία (Wind Ελλάς) και ο ασφαλιστικός κλάδος (Metlife, Εθνική Ασφαλιστική).

Οι 6 μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο 2021 ήταν οι εξής:

26 Μαρτίου

Έναντι 346 εκατ. ευρώ πουλήθηκε το 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε €505 εκατ. για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και €120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020.

31 Mαρτίου

Έναντι 650 εκατ. ευρώ η MIG ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της στη Vivartia Συμμετοχών ΑΕ προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners.

Οι διαπραγματεύσεις ΜΙG-CVC ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2020 όταν το fund κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και ενώ Εθνική και Eurobank είχαν αποφασίσει την πώληση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου (110 εκατ. ευρώ και 85 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), το οποίο περιλαμβάνει και ενήμερα δάνεια της Vivartia, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας τους για την πορεία της ΜΙG (που κατέχει το 92,8% των μετοχών) αλλά και της ίδιας της Vivartia. Οι δύο τράπεζες είχαν αποφασίσει να απεμπλακούν από τη Vivartia καθώς οι εταιρείες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της MIG τρέχουν με εντελώς διαφορετικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα το 35% των δανείων (συνολικού ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ) να είναι ενήμερο και το υπόλοιπο 65% να χαρακτηρίζεται προβληματικό. Και αυτό γιατί παρά τις συνεχείς οχλήσεις οι πιστώτριες τράπεζες –πλην της Πειραιώς που έχει μετοχική σχέση με τη MIG– δεν είχαν δει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξυγίανσης της Vivartia. Ωστόσο οι σχεδιασμοί πώλησης των δανείων ανετράπησαν λόγω της CVC.

26 Mαϊου 2021

Η αμερικανική πολυεθνική κατέβαλλε 1,6 δις ευρώ για την εξαγορά της Chipita, μιας εταιρείας με ηγετικό ρόλο και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην κατηγορία προϊόντων ζύμης και πρωινού σνακ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η Chipita, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια, είχε έσοδα περίπου 580 εκατ. δολάρια το 2020 και διαθέτει αποδεδειγμένο ιστορικό σταθερής, αναπτυξιακής πορείας που προέρχεται από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με κρουασάν και προϊόντα ζύμης, συμπεριλαμβανομένων των 7Days, Chipicao και Fineti. Η Chipita ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης και της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα σε πολλές χώρες, λόγω της ισχυρής καινοτομίας της και των δυνατοτήτων παραγωγής που διαθέτει.

Η Mondelēz International θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο διανομής της Chipita στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει τη δική της διανομή και να συνεχίσει να φέρνει τις μάρκες της στην περιοχή και πέραν αυτής.

Iουλίου

Η πώληση της MetLife στον Ολλανδικό όμιλο NN έναντι 584 εκατ. ευρώ δημιουργεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία ζωής στην Ελλάδα, με μερίδιο 31% στον κλάδο ζωής και υγείας και 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Η πώληση της δραστηριότητας της MetLife στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας του αμερικανικού ομίλου για την αποχώρησή του από τις αγορές της Ελλάδας και της Πολωνίας. Και οι δύο εταιρείες έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα μας και δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 η NN Hellas είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, με συνολικά ασφάλιστρα 470,7 εκατ. ευρώ, ενώ στα 285 εκατ. ευρώ ανήλθαν την περασμένη χρονιά τα ασφάλιστρα της MetLife. Το 2020 η NN Hellas εμφάνισε κέρδη 10 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τη MetLife το αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημία 67,4 εκατ. ευρώ

19 Iουλίου 2021

Μετά από 6  χρόνια μετά την εξαγορά της από το fund BC Partners, η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen πωλήθηκε  πάλι, με τίμημα περίπου 240% υψηλότερο. Οπως ανακοίνωσε  η BC Partners, συμφώνησε να πουλήσει το 100% των μετοχών της Pharmathen στη διεθνή επενδυτική εταιρία Partners Group, η οποία ενεργεί για λογαριασμό πελατών της έναντι του ποσού των 1,6 δις ευρώ. Η Pharmathen είναι σήμερα η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία στην τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών «παρατεταμένης απελευθέρωσης», με κορυφαίες δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, εξυπηρετώντας ένα χαρτοφυλάκιο blue-chip πελατών σε σχεδόν 100 χώρες παγκοσμίως.

16 Αυγουστου

Σε συμφωνία με την Crystal Almond Holdings Limited για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Wind Ελλάς κατέληξε η United Group, κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται στο ποσό του 1 δις ευρώ. H WIND έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, στην 30χρονη πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνίων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κορυφαίων υποδομών.  Η ένταξη της WIND Ελλάς στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της United Group ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα της UG στην ΝΑ Ευρώπη και καθιστά την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου, αποτελώντας την μεγαλύτερη αγορά (31%) του συνολικού του τζίρου

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το 2022, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.