ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Euroxx: Πώς «είδε» τα αποτελέσματα των ΟΤΕ, Πειραιώς και ΤΙΤΑΝ Κύριο

07:57 - 13 Μαϊ 2022 | Αναλύσεις
Euroxx: Πώς «είδε» τα αποτελέσματα των ΟΤΕ, Πειραιώς και ΤΙΤΑΝ
Στο «μικροσκόπιο» της Euroxx Χρηματιστηριακής βρέθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022 του ομίλου ΟΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και του ομίλου ΤΙΤΑΝ.

Αναφορικά με τον ΟΤΕ, η Euroxx κάνει λόγο για σταθερή λειτουργική απόδοση, με βελτίωση όλων των επιμέρους μεγεθών σε ετήσια βάση, με γνώμονα τις συνεχιζόμενες θετικές λειτουργικές τάσεις.

Η χρηματιστηριακή στέκεται επίσης στη βελτίωση των υποκείμενων τάσεων κερδοφορίας στη Ρουμανία. Γι’ αυτό και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 8% στα 325,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 227,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 40% κυρίως λόγω της υψηλής κερδοφορίας.

Σχετικά με τις προοπτικές για το υπόλοιπο του 2022, ο ΟΤΕ επανέλαβε το guidance (καθοδήγηση) για επενδύσεις ύψους 620 εκατ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη της επιταχυνόμενης ανάπτυξης του δικτύου FTTH (οπτικές ίνες), αλλά και για ταμειακές ροές συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η συνολική αμοιβή των μετόχων για το 2022 αναμένεται στα 500 εκατ. ευρώ, μοιρασμένη μεταξύ ενός προτεινόμενου μερίσματος 250 εκατ. ευρώ (0,558 ευρώ ανά μετοχή) και ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών 250 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την επιτάχυνση των επενδύσεων σε FTTH, ο ΟΤΕ εφαρμόζει ένα σχέδιο αναβάθμισης των ευρυζωνικών ταχυτήτων, το οποίο η Euroxx χαρακτηρίζει ως εφικτό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει νέα σχέδια σε κινητά που θα ενισχύσουν την πρόταση αξίας στον πελάτη, ενέργειες που αναμένεται να ενδυναμώσουν την αφοσίωση των συνδρομητών.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η Euroxx τονίζει την σταθερή παραγωγή νέων δανείων, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Αποτιμώντας θετικά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Πειραιώς, η χρηματιστηριακή βασίζει την ανάλυσή της στα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 508 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 76 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του 2021), γεγονός που αντανακλά κυρίως τα υψηλότερα κέρδη μέσω συναλλαγών (trading), ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οφέλη από τη συναλλαγή «Thalis», ύψους 282 εκατ. ευρώ, καθώς και τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες (κυρίως λόγω της απομόχλευσης και της εποχικότητας στις προμήθειες).

Σημειώνεται, επίσης, πως οι εκταμιεύσεις νέων δανείων «άγγιξαν» το 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τονίζεται πως όλα τα μεγέθη της Πειραιώς για το α’ τρίμηνο του 2022 αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων.

Ως προς τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, η Euroxx επισημαίνει πως το αυξανόμενο κόστος σε ενέργεια και μεταφορικά συνεχίζει να επιβαρύνει την κερδοφορία, προσθέτοντας πως αυτές θα είναι οι βασικές προκλήσεις και για το υπόλοιπο του 2022.

Τέλος, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως ο όμιλος σημείωσε ασθενέστερα λειτουργικά κέρδη το 1ο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από τα προαναφερθέντα κόστη, παρά την ανθεκτική ζήτηση στις περισσότερες αγορές και το ισχυρό περιβάλλον τιμολόγησης.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.