ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Υπεραπόδοση και νέες τιμές στόχοι για Εθνική Τράπεζα-Eurobank

13:46 - 01 Αυγ 2022 | Αναλύσεις
JP Morgan: Υπεραπόδοση και νέες τιμές στόχοι για Εθνική Τράπεζα-Eurobank
Η JP Morgan υποστηρίζει πως τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για το β’ τρίμηνο του 2022 ξεπέρασαν σημαντικά τις προσδοκίες, και κάτω από αυτές τις συνθήκες δίνει συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) με τιμές στόχους 4,50 ευρώ και 1,60 ευρώ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, για την Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά κέρδη του τριμήνου στα 186 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικά πάνω από την εκτίμηση της JPM για 140 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλών κερδών από συναλλαγές ύψους €204 εκατ. έναντι €135 εκατ. που προέβλεπε η JPM.

Καλύτερη ήταν η επίδοση σε όλους τους βασικούς τομείς, με τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και τις αμοιβές 11%/5% υψηλότερα, και τα λειτουργικά έξοδα / προβλέψεις 1%/ 18% χαμηλότερα.

Παράλληλα, η ποιότητα του ενεργητικού ήταν ανθεκτική, με τον καθαρό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να παραμένει σε αρνητικό έδαφος και το κόστος κινδύνου χαμηλά στις 63 μονάδες βάσης.

Η διοίκηση αναβάθμισε τις βασικές προβλέψεις για φέτος, συμπεριλαμβανομένου των εσόδων από τόκους και προμήθειες (μέση αύξηση 15% από περίπου 10% αύξηση πριν), υποδηλώνοντας περίπου €575 εκατ. βασικά λειτουργικά κέρδη για το τρέχον έτος έναντι του προηγούμενου στόχου στα €490 εκατ.

Η JPM εκτιμά ότι η αποτίμηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας είναι 5,9 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,46 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV αλλά και 8% αποδοτικότητα ROTE το 2024.

Οι μετοχές διαπραγματεύονται με premium 25% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες αλλά και με 37% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε P/TBV.

Eurobank 

Για την Eurobank, το σύνολο των αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο ξεπέρασε την πρόβλεψή της JPM χάρη στην αύξηση των βασικών εσόδων και των εσόδων από εμπορικές συναλλαγές.

Τα αποτελέσματα ωφελήθηκαν από την επιτάχυνση των νέων χορηγήσεων, τα έσοδα από προμήθειες και τα υψηλά κέρδη από συναλλαγές, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ανθεκτική με σταθερό οργανικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης κεφαλαίων FLB3 CET1 αυξήθηκε σε 14,0% και η διοίκηση εξέπεμψε ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την πρόθεσή της να καταβάλει μερίσματα από τα κέρδη του 2022.

Για τις μετοχές της Eurobank η JPM βλέπει ότι είναι διαπραγματεύσιμες σε 5,5 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,51 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV.

Οι μετοχές διαπραγματεύονται με premium 27% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες αλλά και με 30% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε P/TBV.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.