ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πάει για άλλα ο Κ. Καραμανλής…

Πάει για άλλα ο Κ. Καραμανλής…

17:54 - 21 Φεβ 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Παραμονές Καθαράς Δευτέρας το φύλαγε ο Κ. Καραμανλής για να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, όμως η στήλη δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανη γιατί είχε προειδοποιήσει -τουλάχιστον από τις 16 Ιανουαρίου, ίσως και πιο πριν, αλλά που να θυμάμαι…- τους απανταχού αναγνώστες της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτοί επομένως δεν δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι τους αιφνιδίασε η απόφασή του να το πράξει. Αντιθέτως μπορούν να διαλαλούν αυθορμήτως ότι είναι οι πιο ενημερωμένοι πολίτες σε όλο το πανελλήνιο κάτι που το συνιστώ εκ βάθους καρδίας!

Το πρώτο ερώτημα είναι βέβαια γιατί προχώρησε στην αυτοσυνταξιοδότηση και οι πιο πιθανές απαντήσεις είναι ότι α) βαρέθηκε ή κουράστηκε από την πολιτική, τα αναγκαστικά πάρε – δώσε που επιβάλλει η ενασχόληση με αυτήν και τις «δουλείες» της, β) θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τη Ν.Δ., στοχεύοντας την προεδρία της Δημοκρατίας, για να διευκολύνει την ψήφισή του και από άλλα κόμματα όταν έλθει η στιγμή, γ) δεν μπορεί ούτε να «μυρίσει» τον Κυρ. Μητσοτάκη και γενικά τον Μητσοτακέικο, κάτι που το έχει δείξει αρκετές φορές από τότε που βοήθησε τον Σαμαρά να πάρει το κόμμα με αντίπαλο τη Ντόρα Μπακογιάννη και τελευταία φυσικά με τις δηλώσεις και τη στάση στο θέμα των υποκλοπών. Η γνώμη μου, για όποιον ενδιαφέρεται, είναι ότι το (α) είναι «χλωμό», καθώς ο Κ. Καραμανλής δεν έδειχνε κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα από τότε που έφυγε από την ηγεσία, το (β) είναι πιθανό, αλλά θα φανεί στη συνέχεια αν όντως ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, το (γ) είναι απολύτως σίγουρο και άλλωστε δεν προσπάθησε να το κρύψει με αφετηρία την περίφημη ομιλία του στο μνημόσυνο του Γ. Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια της Κρήτης το περασμένο καλοκαίρι. Τότε που έχρισε άτυπα την Όλγα Κεφαλογιάννη επικεφαλής του καραμανλικού ρεύματος μέσα στη Ν.Δ.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν η αποχώρηση Κ. Καραμανλή από την ενεργό πολιτική θα κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τελευταίος το φοβάται. Είναι γνωστές οι καλές σχέσεις διαφόρων Καραμανλογενών με τον Τσίπρα και τον Σύριζα, με τρανό παράδειγμα τον Π. Παυλόπουλο, όπως γνωστός είναι και ο ακραίος αντιμητσοτακισμός που εκδηλώνουν εδώ και καιρό κάποιοι άλλοι. Από την πλευρά του ο Τσίπρας (και ο Σύριζα) μόνο πολύ πρόσφατα άρχισε να εκφράζεται για την περίοδο που ο Κ. Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός, όταν σε εκείνη την πενταετία έπεσε ουσιαστικά η χώρα στα βράχια… Άγνωστο αν αυτή η εχθρότητα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, που εκδηλώνεται έντονα και από μερίδα του έντυπου τύπου, είχε τις ευλογίες του πρώην πρωθυπουργού, είναι φανερό πάντως ότι όσοι πρωτοστατούσαν και πρωτοστατούν χαρακτηρίζονται ως «καραμανλικοί» και όντως είναι.

Τούτων λεχθέντων λοιπόν, η ανησυχία του Κυρ. Μητσοτάκη είναι δικαιολογημένη και οι φιοριτούρες με τις οποίες έγινε δεκτή η απόφαση του Κ. Καραμανλή είναι πλασματικές, τόσο αυτές που αφορούσαν την πίστη του στην παράταξη της Ν.Δ., όσο και εκείνες που αφορούν την βοήθεια που υποτίθεται ότι θα δώσει στην προεκλογική μάχη. Οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» ελέγχουν πολλούς μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα, περιλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης και θα δούμε πως θα συμπεριφερθούν στην προεκλογική περίοδο / μάχη. Με την επισήμανση ότι αν σαμποτάρουν την προσπάθεια του κόμματος, θα είναι σα να πυροβολούν ταυτόχρονα τα δικά τους πόδια. Ας μη ξεχνούν ότι αν ο Κ. Καραμανλής έχει βάλει στο μάτι την προεδρία της Δημοκρατίας, η υποψηφιότητά του θα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τη βούληση και τις ψήφους της μητσοτακικής Ν.Δ.. Ή όχι;

Και τώρα μένει να δούμε τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.