ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κλίμα ανησυχίας

Κλίμα ανησυχίας

10:35 - 15 Ιουλ 2020
Η τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse RC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου 2020, αποτυπώνει την έντονη ανησυχία πολιτών και επιχειρήσεων για τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πρόσφατη πανδημία.

Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες (57%) δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι. Οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι μοιρασμένες, με το με το 50% να δηλώνει σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι και επίσης το 50% σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων που ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, με το 56% να δηλώνουν ότι φοβούνται πολύ και αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο ως καθόλου. Επίσης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συμμετέχοντες εκφράζουν ανησυχία για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στις επιχειρήσεις, με το 75% να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς, το 48% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα βοηθήσει πολύ ως αρκετά, για το 19% η βοήθεια θα  είναι μέτρια, ενώ για το 29% λίγη έως ελάχιστη.

Αξιολογώντας τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση για τον τουρισμό, το 36% θεωρεί ότι ήταν πολύ και αρκετά ικανοποιητικά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι πάνω από 7 στους 10 συμμετέχοντες (75%) δηλώνουν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες.

Τα ευρήματα αυτά καταγράφουν την αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και στην κοινωνία. Ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι επιχειρήσεις «βιώνουν» μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τους τζίρους τους να έχουν καταρρεύσει και με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο ακόμη και διακοπής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Τα Επιμελητήρια έχουν διατυπώσει από την αρχή συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της αγοράς και της απασχόλησης και συνεχίζουν να παρεμβαίνουν, προτείνοντας πρόσθετα μέτρα, με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα των μελών τους. Η προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η νέα αυτή κρίση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν υπάρχει, ωστόσο, άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε, κάνοντας ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί, μέχρι η χώρα να ορθοποδήσει και πάλι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.