ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Internet: Η Ελλάδα (ακόμα) στην εποχή του χαλκού

Internet: Η Ελλάδα (ακόμα) στην εποχή του χαλκού

07:50 - 04 Οκτ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ακούμε συχνά από τους πολιτικούς να λένε πως η ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί εθνικό στόχο. Πράγματι, έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο, απέχουμε ακόμα πολύ από το μέσο όρο της ΕΕ, ιδίως σε επίπεδο υποδομών, που κρατούν τις ταχύτητες του internet σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Nova παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με τις υποδομές για τις τηλεπικοινωνίες, τα οποία είναι αποθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα «στην εποχή του χαλκού».

Οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (Cosmote, Nova, Vodafone κλπ) έχουν αναλάβει σε συμφωνία με την Πολιτεία τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ώστε το δίκτυο να εκσυγχρονιστεί, ωστόσο, οι πολίτες δεν το «βλέπουν» αυτό στην καθημερινότητά τους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 45% του συνόλου των χρηστών internet στην Ελλάδα έχει σύνδεση με ταχύτητα 24 Mbps, το 30% έχει ταχύτητα 50 Mbps και το 25% έχει ταχύτητα 100 Mbps.

Το 45% των συνδέσεων αυτών είναι ADSL (χαλκός από το αστικό κέντρο μέχρι το σπίτι), το 50% VDSL, γνωστό και ως vectoring (χαλκός από την καμπίνα της γειτονιάς μέχρι το σπίτι) και μόλις το 5% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι  

Το vectoring είναι η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης στη χώρα με εκτεταμένη κάλυψη. Αποδείχθηκε όμως κατώτερη των προσδοκιών, καθώς δεν μπορεί να προσφέρει ταχύτητες υψηλότερες από τα 100 Mbps. Παράλληλα, έχει και αστάθειες στο σήμα, ενώ φυσικά δεν αποδίδει ποτέ τη μέγιστη ταχύτητα.

Γιατί, όμως, το 50% των χρηστών στην Ελλάδα έχει κάνει αυτή την επιλογή; Η περιορισμένη πρόσβαση και η τιμή είναι οι δύο βασικοί λόγοι.

Μέχρι πρότινος ακόμα και σε κεντρικές γειτονιές στην Αθήνα δεν υπήρχε οπτική ίνα, ενώ, πλέον, όπου υπάρχει, η τιμή είναι αρκετά υψηλή για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή.

Το 45% της χώρας ξοδεύει περίπου 20 ευρώ για ADSL ή VDSL, ενώ η οπτική ίνα για 100άρα γραμμή κοστίζει τουλάχιστον 30 ευρώ. Για μεγαλύτερες ταχύτητες οι τιμές φτάνουν και στα 50 ευρώ.

Καθώς το κόστος στέγασης και οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν ανέβει οι οικονομικοί προϋπολογισμοί έχουν περιοριστεί. Πόσο μάλλον τους τελευταίους 18 μήνες που υπάρχει υψηλός πληθωρισμός και στα τρόφιμα.

Συνεπώς, η ζήτηση είναι χαμηλή και οι τιμές χονδρικής υψηλές, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να «γκρινιάζουν» και να μην προσφέρουν ελκυστικές τιμές λιανικής στους καταναλωτές.

Ο φαύλος κύκλος αυτός επηρεάζει ασφαλώς τις επενδύσεις στις υποδομές, που όπως είναι φυσικό δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα έπρεπε και η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται με χαμηλές ταχύτητες.

Ο στόχος είναι σε 5 χρόνια να έχουν οπτική ίνα τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα (από μόλις 5% σήμερα). Ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, που σίγουρα προϋποθέτει «θυσίες» από την πολιτεία. Οι εταιρείες αν δεν μπορούν να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές, δύσκολα θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τις επενδύσεις στις υποδομές.

Και τότε το... κάρο θα κολλήσει σε ταχύτητες κάτω των 50 Mbps. Παγκοσμίως η επίδοση στα σταθερά δίκτυα το καλοκαίρι ήταν κατά μέσο όρο στα 82,56 Mbps. Στην Ελλάδα μόλις 41.80 Mbps.

Στην εποχή των data και της επανάστασης του AI το να ξεκινάς την κούρσα με τη μισή ταχύτητα από τους ανταγωνιστές σου είναι μείζον πρόβλημα.

Το πρόγραμμα Smart Readiness, που μόλις ανακοίνωσε η κυβέρνηση για αναβάθμιση δικτύων στα κτίρια είναι ασφαλώς μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Τα επιλέξιμα κτίρια είναι μάξιμουμ 120.000, η επιδότηση δεν είναι μεγάλη και η γραφειοκρατία αρκετή για να... πετάμε στα σύννεφα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 04 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.