ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Axia: «Καταλύτης» για το Χρηματιστήριο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας Κύριο

12:58 - 30 Μαϊ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Axia: «Καταλύτης» για το Χρηματιστήριο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η μετάβαση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργήσουν ως «καταλύτες» για την ανάπτυξη της αγοράς, σημειώνει η Axia σε νέο της report.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ, αλλά και μετά τη θετική έκβαση του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών, η Axia τονίζει πως η Ελλάδα αναμένεται να απολαύσει άλλα τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας και πολιτικών υπέρ των επενδύσεων.  Ως αποτέλεσμα, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο οίκος, σημειώνει ότι το ΧΑ στα τέλη του 2022 είχε χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, σε σχέση με άλλα αντίστοιχα χρηματιστήρια και ήταν χαμηλότερα του 30%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό έχει ήδη αυξηθεί στο 40%. Η αξιολόγηση investment grade είναι άμεση συνέπεια της μακροοικονομικής βελτίωσης, με τις εταιρείες να λειτουργούν επίσης σε καλό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, η επιστροφή της χώρας στο IG (με την αναβάθμιση και του Χ.Α. να ακολουθεί εντός 12-24 μηνών) σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, θα ενισχύσει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση καθώς θα έχουν υποστηρικτικά θεμελιώδη μεγέθη και νέο κοινό, και θα δημιουργήσει επίσης μία νέα γενιά εισηγμένων εταιρειών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia τα παραπάνω θα αυξήσουν την κεφαλαιοποίηση ου Χ.Α ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 45% μετά το 2025.

Παράλληλα, η Axia αναμένει μια μεγάλη άνοδο το 2024 μετά την αναβάθμιση την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι  οι ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών έδωσαν πρώιμα σημάδια υψηλότερης δραστηριότητας.

Πού πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές 

Καταλήγοντας η Axia αναφέρει πως οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν στη συνέχεια σε στρατηγικές προτεραιότητες και μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με:

  • τις συζητήσεις με την MSCI σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων αναβάθμισης του Χ.Α στο καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών
  • τις νέες εισαγωγές 
  • στρατηγικές εξαγορές ή κοινοπραξίες σε γειτονικές αγορές
  • τη δραστηριότητα των επενδυτών 
  • τη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων και εξελιγμένα προϊόντα ανάλυσης δεδομένων από θεσμικούς επενδυτές.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.