ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Κέρδη 2% με «ράλι» στις τράπεζες-Προσεγγίζει υψηλά 9ετίας

11:49 - 29 Ιουν 2023 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο: Κέρδη 2% με «ράλι» στις τράπεζες-Προσεγγίζει υψηλά 9ετίας
«Φορτσάρει» στο άνοιγμα της σημερινής (29/6) συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να κινείται λίγο πάνω του 2% και τις τράπεζες να ξεχωρίζουν.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανέρχεται στο +2,15% και στις 1.272,00 μονάδες και ο τζίρος στα 58,27 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 1,71% στις 3.063,16 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί «άλμα» 4,43% στις 1.019,25 μονάδες.

Με σταθερά «βήματα» συνεχίζεται η ανάκαμψη της Λεωφόρου Αθηνών, έπειτα από την ισχυρή «βουτιά» της Δευτέρας (26/6) η οποία ήρθε στο πλαίσιο του μαζικού profit taking, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος.

Χθες (28/6) ήρθε η δεύτερη διαδοχική άνοδος του Χ.Α. που ήταν λίγο πιο δυναμική, σε σύγκριση με την πρώτη ισχνή αντίδραση της Τρίτης (27/6).

Όπως σημειώνεται και από την Κύκλος Χρηματιστηριακή, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ανοδική πορεία χρειάζεται να ξεπεραστεί το όριο των 1253 μονάδων και των 1261 μονάδων.

Ενδοσυνεδριακά, έχει γίνει ήδη η υπέρβαση και απομένει να δούμε αν οι αγοραστές θα μπορέσουν να διατηρήσουν την κυριαρχία σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πέρα από την κατοχύρωση κερδών τις προηγούμενες μέρες, βαρίδια για τις συνεδριάσεις υπήρξαν 1) οι αποκοπές μερισμάτων που άσκησαν πιέσεις στο ταμπλό 2) η έκρυθμη κατάσταση στη Ρωσία 3) οι προαναγγελίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών.

Η επενδυτική προσοχή εστιάζεται κυρίως στον τρίτο παράγοντα, με τους ηγέτες των Κεντρικών Τραπεζών, να τονίζουν χθες από το συνέδριο που φιλοξενεί η ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ότι θα γίνει ότι χρειάζεται για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, θεωρώντας σχεδόν βεβαιότητα τις νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Από την άλλη, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, υπάρχει σιγουριά αλλά και «δίψα» για επενδυτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αυξάνονται και οι προσδοκίες για γρηγορότερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μάλιστα  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Bloomberg, ότι «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στο Κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με μικρές μεταβολές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (28/6) στη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν χαμηλότερα, δεχόμενοι πιέσεις από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Λόγω των ίδιων δηλώσεων για τις αυξήσεις επιτοκίων τα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν σήμερα με μικτά πρόσημα, ενώ στις ευρωαγορές η πλειοψηφία των δεικτών σημειώνει άνοδο.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον απόλυτο «πρωταγωνιστή» της συνεδρίασης, τις τραπεζικές μετοχές έχουμε:

Kέρδη σημειώνουν ακόμα οι μετοχές της ΔΕΗ (+1,73%), της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (+2,99%), της ΜΙG (+3,00%), της JUMBO (+2,17%) και του ΟΠΑΠ (+1,41%).

Αντίθετα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της COCA COLA (-0,96%), της ΕΛΤΟΝ (-2,09%), του ΟΛΘ (-0,41%), της ΤΡΑΣΤΟΡ (-7,27%) και της ΜΟTΟΡ ΟΪΛ (-0,17%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 29 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.