ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημάδια αντίστασης στο Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνών πιέσεων Κύριο

11:43 - 07 Ιουλ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Σημάδια αντίστασης στο Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνών πιέσεων
Συνεχίζονται και σήμερα (7/7) οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνων, με το επενδυτικό κοινό να επηρεάζεται και από εγχώριους και από ξένους παράγοντες.

Παρά το γεγονός ότι οι δείκτες ξεκίνησαν με απώλεια την τελευταία ώρα, το Χ.Α προσπαθεί να βγάλει αντίδραση με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο +0,25% και στις 1.283,88 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 28,86 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 0,28% στις 3.092,33 μονάδες, παρομοίως και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,13% στις 1.020,03 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα, που επικράτησε χθες Πέμπτη (6/7) στα ξένα χρηματιστήρια, ήταν αρκετό για να επηρεάσει την εγχώρια αγορά, με τους επενδυτές να βρίσκουν ευκαιρία ώστε να ρευστοποιήσουν.

Η διόρθωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει και στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς αφήνει το περιθώριο στους traders να επανατοποθετηθούν σε τίτλους που μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν και σήμερα υπέστησαν ισχυρές απώλειες.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το φετινό «ράλι» της Λεωφόρου Αθηνών, φτάνει το 40% για το γενικό δείκτη και το 60% για τις τράπεζες και υπό αυτό το πρίσμα οι ρευστοποιήσεις ήταν αναμενόμενες, ειδικότερα μετά τις πρόσφατες πιέσεις.
 
Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του Χ.Α, δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν εμφανίζει ισχυρά σημάδια αποκλιμάκωσης στο επιθυμητό 2% και οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν.
 
Από την άλλη τα σημάδια για την ελληνική οικονομία παραμένουν ευοίωνα και η νέα κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.
 
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι επτά οικονομικοί στόχοι της τετραετίας είναι η Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους, η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, τα λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Σ.Σ., η μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027, η υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία, οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και η μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες.
 
Κατά τα άλλα, οι εκθέσεις των διεθνών οίκων για την ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένουν θετικές, όπως και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών με τη Lavipharm να σημειώνει διπλάσια αύξηση στις εξαγωγές α' εξαμήνου.
 
Ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές
 
Στο «κόκκινο» έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αύξησαν τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία των επιτοκίων. Πιέσεις ασκήθηκαν και από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με τα πρακτικά που δημοσίευσε προχθες (5/7).

Αντίστοιχα, για τους παραπάνω λόγους δεύτερη ημέρα πτώσης κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας την Παρασκευή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο άνοιγμα των ευρωαγορών.

Δείτε εδώ την αναλυτική εικόνα της αγοράς σήμερα.

 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:42 - 07 Ιουλ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.