ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εγκλωβίζεται» στη γεωπολιτική νευρικότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών

11:52 - 18 Οκτ 2023 | Σχόλια Αγοράς
«Εγκλωβίζεται» στη γεωπολιτική νευρικότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να παραμένει εγκλωβισμένη στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,55% στις 1.176,24 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) κερδίζει 0,53% στις 2.873,27 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +1,07% στις 928,07 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η Eurobank, αφού καταγράφει άνοδο 2,04% και ακολουθεί η ΕΤΕ με κέρδη 1,31%. Παράλληλα, ανοδικά κινούνται οι μετοχές των Alpha Bank (+0,12%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+0,29%).

Η παρούσα γεωπολιτική κρίση έχει προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά, το Χρηματιστήριο Αθηνών να επηρεάζεται εμφανώς από τις εξελίξεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε στους FT, σημειώνοντας ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, μία εβδομάδα πριν φιλοξενήσει στην Αθήνα τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη συνεδρίαση αυτή, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες.

«Εάν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημείωσε. 

Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από  τη Standard & Poor’s, την Παρασκευή, με τις Citi και JP Morgan να «βλέπουν» ότι θα δώσει και αυτή την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, μετά την DBRS.

Στο ταμπλό, ανοδικά κινούνται οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,74%), Motor Oil (+0,35%), ΟΠΑΠ (+0,26%), Σαράντης (+1,33%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,67%) και Coca-Cola (+0,62%).

Στον αντίποδα, πτώση σημειώνουν οι μετοχές των ΔΕΗ (-0,38%), ΑΔΜΗΕ (+0,99%), ΕΥΔΑΠ (-0,35%), ΟΛΠ (-0,25%) και Μυτιληναίος (-0,28%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση από το σύνολο του ταμπλό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.