ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Συναλλαγές χωρίς ενδιάμεσους με DeFi-Τα ρίσκα και το μέλλον

09:26 - 10 Νοε 2021 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Συναλλαγές χωρίς ενδιάμεσους με DeFi-Τα ρίσκα και το μέλλον
Αυτοί που παρακολουθούν την κρύπτο-αγορά ξέρουν ότι το DeFi σημαίνει Decentralised Finance, ή στα ελληνικά Αποκεντρωμένη χρηματοοικονομική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι. Το DeFi χρησιμοποιεί ένα blockchain μέσω του οποίου μπορείς, για παράδειγμα, να δανειστείς οικονομικούς πόρους χωρίς να προσεγγίσεις κάποια τράπεζα. Το Ethereum είναι ένα γνωστό παράδειγμα ενός DeFi νομίσματος. Αλλά γιατί είναι το DeFi τόσο ενδιαφέρον και σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να το χρησιμοποιήσεις;

Συναλλαγές χωρίς ενδιάμεσους

Μία από τις πολλές χρήσεις του DeFi είναι να δανειστείς χρήματα χωρίς την ανάμειξη μίας τράπεζας. Αυτό είναι εφικτό επειδή υπάρχει ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει στους οικονομικούς πόρους να μεταφερθούν απευθείας από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Οι συναλλαγές επεξεργάζονται μέσω ενός blockchain και το επιτόκιο υπολογίζεται αυτόματα. Συχνά, το DeFi λειτουργεί βασιζόμενο σε προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, τα οποία διατηρούνται από την κοινότητα.

Επειδή οι συναλλαγές γίνονται απευθείας, δεν ρυθμίζονται. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα για την κυβέρνηση αλλά ένα πλεονέκτημα για τους χρήστες. Για παράδειγμα, το DeFi είναι ευνοϊκό για ανθρώπους που ζουν σε μία χώρα όπου το εθνικό νόμισμα δεν είναι σταθερό. Όλοι ξέρουν σε ποιο σημείο βρίσκονται και δεν υπάρχει εμπλοκή από τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ποια είναι τα ρίσκα;

Ενώ το DeFi έχει πολλά πλεονεκτήματα, πρέπει όλοι να γνωρίζουν και τα διαφορετικά ρίσκα του. Το DeFi έχει κακομεταχειριστεί από εγκληματίες, οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για ξέπλυμα χρημάτων. Επίσης, οι κυβερνήσεις μπορεί να πάρουν μέτρα για το DeFi προκειμένου να ρυθμίσουν τις δραστηριότητες. Τα κρυπτονομίσματα, ένα είδος DeFi, μπορεί να γίνουν πολύ ασταθή ανά καιρούς, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εκτέλεση συναλλαγών σε συγκεκριμένες τιμές σε άλλα νομίσματα.

Το μέλλον των DeFi

Το DeFi έχει πολλές εφαρμογές και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα. Εφόσον τα πρωτόκολλα αναπτύσσονται ακόμα, μπορεί τα μειονεκτήματα του DeFi να αρχίσουν να εξαφανίζονται σύντομα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το DeFi θα γίνει όλο και πιο γνωστό στο μέλλον, άρα ίσως είναι ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να ταιριάξει στις ανάγκες συναλλαγών μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.