ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ethereum μπορεί να χάσει την κυριαρχία του-Οι ανταγωνιστές του

09:18 - 10 Μαρ 2022 | Νομίσματα
Το Ethereum μπορεί να χάσει την κυριαρχία του-Οι ανταγωνιστές του
Σε ένα δελτίο το οποίο εξηγεί τις αρχές του Ethereum στους επενδυτές, η Morgan Stanley προειδοποίησε ότι η τεχνολογία blockchain, η οποία υποστηρίζει τα περισσότερα αποκεντρωμένα συστήματα σήμερα, μπορεί να χάσει την δύναμή της με την άνοδο ανταγωνιστών, καθώς έχει υψηλά κόστη και αστάθεια.

“Οι υψηλές χρεώσεις των συναλλαγών του Ethereum δημιουργούν προβλήματα επεκτασιμότητας και απειλούν τη ζήτηση από τους χρήστες” ανέφερε η Morgan Stanley στο δελτίο της με τίτλο «Cryptocurrency 201: What Is Ethereum?». Πρόσθεσε, επίσης, ότι “τα υψηλά κόστη κάνουν το Ethereum πάρα πολύ ακριβό για συναλλαγές μικρής αξίας”.

Σε αντίθεση με το bitcoin, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως αποθήκη αξίας ή ως εναλλακτικό νόμισμα για άμεση ανταλλαγή (direct exchange), το blockchain του Ethereum χρησιμοποιείται ως θεμελιώδης τεχνολογία για την δημιουργία «αποκεντρωμένων» πλατφορμών. Οι μη-ανταλλάξιμες μάρκες (NFTs) είναι αποθηκευμένες και ανταλλάσσονται κυρίως στο δίκτυο του Ethereum, και χώροι του metaverse, όπως το Decentraland έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία Ethereum.

Αλλά ακριβώς επειδή το Ethereum χρησιμοποιείται ως «κατασκευαστική πλατφόρμα» αντί για ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, το blockchain έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων, πολύ μεγαλύτερο από το bitcoin, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για την επεξεργασία συναλλαγών. Το να διατηρεί περισσότερα δεδομένα αυξάνει το κόστος λειτουργίας του Ethereum και αυτά τα κόστη θα ανέβουν περισσότερο όσο εξελίσσεται το συγκεκριμένο νόμισμα.

“Όσο περνάει ο χρόνος, η ζήτηση της αποθήκευσης στο Ethereum, εάν δεν αλλάξει κάτι, λογικά θα ξεπεράσει τους πόρους του”, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Οι προγραμματιστές του Ethereum έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα. Ο ιδρυτής του δικτύου, Vitalik Buterin, υπόσχεται εδώ και χρόνια ότι η μέθοδος επαλήθευσης του Ethereum θα αλλάξει από «proof of work» σε «proof of stake», κάτι το οποίο αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 99% και να μειώσει τα κόστη.

Ωστόσο, η μεταφορά του Ethereum σε ένα μοντέλο «proof of stake» είναι μία δύσκολη διαδικασία και αυτή η μετάβαση έχει καθυστερήσει αρκετά. Οι υποστηρικτές του είναι αισιόδοξοι ότι αυτή η μετάβαση θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο μισό του 2022, ωστόσο, άλλες εναλλακτικές του Ethereum έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος.

“Ανάμεσα σε πολλούς άλλους, κάποιοι γνωστοί ανταγωνιστές του Ethereum είναι το Binance, το Solana και το Cardano” σύμφωνα με την Morgan Stanley. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.