ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού

09:27 - 25 Ιαν 2023 | Νομίσματα
Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού
Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότειναν την επιβολή φόρου στα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης για τη χρηματοδότηση του ετήσιου προϋπολογισμού του μπλοκ που ανέρχεται περίπου στα 170 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ένα προσχέδιο έκθεσης για την επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου, που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου, προτείνονται οι επιλογές της φορολόγησης των κερδών των επενδυτών, των συναλλαγών ή της εξόρυξης.

Η έκθεση της Γαλλίδας βουλευτή Valérie Hayer και του Πορτογάλου σοσιαλδημοκράτη José Manuel Fernandes προτείνει «την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού φόρου στα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, τα έσοδα του οποίου θα εισρεύσουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». «Η ρύθμιση και η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο ΕΕ είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι σε εθνικό επίπεδο, δεδομένης της υψηλής κινητικότητας και της διασυνοριακής τους διάστασης», επισημαίνεται.

Μέχρι στιγμής, οι αποφάσεις για το τι και πόσο θα φορολογηθούν οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων και οι συναλλασσόμενοι με αυτά παραμένουν θέμα των εθνικών κυβερνήσεων.

Άλλοι νομοθέτες της επιτροπής έχουν προθεσμία έως τις 2 Φεβρουαρίου για να προτείνουν αλλαγές στην έκθεση. Πάντως, οι 705 νομοθέτες του Κοινοβουλίου έχουν περιορισμένο έλεγχο στους φορολογικούς νόμους, καθώς αυτοί συνήθως συμφωνούνται από τους 27 υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών του μπλοκ, με την απόφαση να πρέπει να είναι ομόφωνη.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Fabio Panetta, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η φορολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού κόστους των κρυπτονομισμάτων, ειδικά αυτού που προκύπτει από την τεχνολογία proof-of-work που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη Βitcoin.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 25 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.