ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία χρόνια μετά το κραχ λόγω κορονοϊού, τα κρυπτονομίσματα αντέχουν

09:15 - 20 Μαρ 2023 | Νομίσματα
Τρία χρόνια μετά το κραχ λόγω κορονοϊού, τα κρυπτονομίσματα αντέχουν
Έχουν περάσει τρία χρόνια από το ιστορικό κραχ στην αγορά κρυπτονομισμάτων που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά τα κρυπτονομίσματα αντέχουν ακόμα, σε αντίθεση με τις τράπεζες που δυσκολεύονται και ενίοτε καταρρέουν.

Η άνευ προηγουμένου ένεση ρευστότητας στην αγορά από τη Federal Reserve κατά την περίοδο εκείνη ήταν μια προσπάθεια τόνωσης της προβληματικής οικονομίας.

Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων, όμως, ο οποίος ακολουθούσε στενά τις κινήσεις του χρηματιστηρίου, μπήκε σε πτωτική πορεία αμέσως μετά. Το Bitcoin έκανε βουτιά από τα 8.000 δολάρια στα 3.750 μέσα σε λίγες ώρες.

Τελικά, η συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων εκτινάχθηκε σε νέα ύψη το 2021. Κι αν και οι απότομες διακυμάνσεις, ακόμα και με πτώσεις που φτάνουν το 80%, δεν λείπουν, η τελευταία ανοδική πορεία κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των επενδυτών, τόσο των μεγάλων, όσο και των μικρών.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της κρυπτογράφησης, συμβάλλοντας σε μια χρονιά-ρεκόρ.

Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη έχουν εξαλειφθεί, τα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα, επισημαίνει το CryptoPotato, δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν απόδειξη πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τα κρυπτονομίσματα να φαντάζουν πιο ανθεκτικά.

Κατάρρευση των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η πλέον καταρρακωμένη Silicon Valley Bank συμπεριλήφθηκε στην ετήσια κατάταξη του περιοδικού Forbes με τις καλύτερες τράπεζες στην Αμερική για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ βρισκόταν επίσης στην εναρκτήρια λίστα των Financial All-Stars.

Λίγο καιρό μετά, όμως, όλα κατέρρευσαν. Οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο της τράπεζας μετά την αποτυχία της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αναλήψεων από τους καταθέτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η SVB ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και λειτουργούσε εδώ και 40 χρόνια. Θεωρείτο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Ενώ η οικονομική της θέση επιδεινώθηκε σταδιακά μέσα στα χρόνια, η ημέρα που η SVB ανακοίνωσε τα σχέδιά της να καθαρίσει τον ισολογισμό της ήταν η ίδια που η Silvergate κατέρρευσε. Η τελευταία διέπραξε τα ίδια λάθη με την SVB, κάτι που ήταν αρκετό για να τρομάξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τον τραπεζικό κολοσσό.

Το κλείσιμο έχει παρασύρει στην πτώση τις τραπεζικές μετοχές. Η κατάρρευση της SVB Financial Group και των άλλων οντοτήτων αμέσως μετά υποδηλώνει τον διάχυτο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις ρυθμιστικές αρχές να έχουν αποκτήσει πολλούς «πονοκεφάλους».

Είναι, τελικά, τα κρυπτονομίσματα το πρόβλημα;

Οι τραπεζικές αρχές στις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για το Υπουργείο Οικονομικών είτε για την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) έχουν δυσφημίσει τη βιομηχανία κρυπτογράφησης ως απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει το Crypto Potato, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι υπάρχουν σοβαρότερες απειλές για τις τράπεζες από τα κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, η Silicon Valley Bank είχε σχετικά μικρό αποτύπωμα στη βιομηχανία κρυπτογράφησης και η επική κατάρρευσή της δείχνει ότι η προσήλωση σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να είναι μια άστοχη προτεραιότητα.

Αυτό θέτει ένα ερώτημα: Είναι τα νομίσματα fiat τόσο εύθραυστα; Μήπως η δομή του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος έσπειρε τους σπόρους της αστάθειας;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.