ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί το αποπληθωριστικό Ethereum τα πηγαίνει χειρότερα από το Bitcoin

09:41 - 01 Φεβ 2023 | Νομίσματα
Γιατί το αποπληθωριστικό Ethereum τα πηγαίνει χειρότερα από το Bitcoin
Το Ethereum έγινε αποπληθωριστικό πριν από δύο εβδομάδες, με την καθαρή αύξηση της προσφοράς του να γίνεται αρνητική για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του έπεσε κάτω από το μηδέν στις 15 Ιανουαρίου και διαμορφώνεται πλέον περίπου στο -0,01%, σύμφωνα με το ultrasound.money. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το κορυφαίο smart contract blockchain «καίει» τώρα περισσότερο ether από αυτό που κόβεται, σε αντίθεση με το Βitcoin.

Ωστόσο, το εγγενές token του blockchain του Ethereum υστερεί σε σχέση με το Βitcoin στο τέλος του Ιανουαρίου.

Ενώ το Βitcoin έχει ανέβει σχεδόν 43% αυτόν τον μήνα, το Εthereum έχει ανατιμηθεί κατά 36%. Η αναλογία Ethereum-Bitcoin (ETH/BTC) οδεύει προς τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση της.

Το CoinDesk αναλύει τρεις παράγοντες που ευθύνονται για την υποαπόδοση του Ethereum.

Αμυντική στάση των επενδυτών ενόψει του Shangai upgrade

«Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η αμυντική στάση πριν από το Shangai upgrade. Σε λίγους μήνες, αυτό θα επιτρέψει την απόσυρση του Ethereum από την αλυσίδα Beacon. Ορισμένοι φοβούνται ότι ένα μερίδιο αυτών των Ethereum θα πωληθεί», εξηγεί ο Ilan Solot, συν-επικεφαλής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Marex Solutions.

Το Shangai upgrade που αναμένεται τον Μάρτιο, θα επιτρέψει αναλήψεις 17,2 εκατομμυρίων Ethereum που πονταρίστηκαν ή κατατέθηκαν στο Beacon Chain από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ολόκληρο το υπόλοιπο πονταρίσματος των 17,26 εκατομμυρίων δεν μπορεί να αποσυρθεί την ημέρα της αναβάθμισης και μόνο 43.200 ETH μπορούν να ακυρωθούν ανά ημέρα. Ωστόσο, η συνολική ανταμοιβή πονταρίσματος των δύο τελευταίων ετών, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ETH, μπορεί να αποσυρθεί αμέσως.

Η αγορά ανησυχεί ότι αυτή η κατηγορία Ethereum θα ρευστοποιηθεί αμέσως στην αγορά, σπρώχνοντας το κρυπτονόμισμα χαμηλότερα.

«Αυτό το συναίσθημα για την επερχόμενη πίεση πωλήσεων είναι πιθανό να είναι πιο ισχυρό καθώς το Shangai upgrade πλησιάζει», σημείωσε η Saxo Bank, προσθέτοντας ότι ορισμένοι traders ενδέχεται να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση της τιμής μειώνοντας το κρυπτονομίσματα στην αγορά των futures.

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις ευνοούν το Bitcoin

Οι ευνοϊκές μακροοικονομικές εξελίξεις έχουν τροφοδοτήσει εν μέρει την πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς κρυπτονομισμάτων, βοηθώντας το Bitcoin, που αποτελεί ένα μακροοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, να ξεπεράσει το Ethereum.

Οι πρόσφατες εκθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οι επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις ελπίδες για ένα πρόωρο τέλος της ρευστότητας της Federal Reserve που περιόρισε τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου πέρυσι. Από την Παρασκευή, οι έμποροι δίνουν 55% πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο.

«Πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα κέρδη του Bitcoin βασίζονται στην αλλαγή του μακροοικονομικού καθεστώτος προς το τέλος του κύκλου αύξησης της Fed, επομένως είναι ένα καθαρό παιχνίδι νομισματικής πολιτικής», δήλωσε στο CoinDesk ο David Brickell, διευθυντής θεσμικών πωλήσεων στην τεχνολογική πλατφόρμα Paradigm.

Αναλυτές παρατηρούν, άλλωστε, ότι το Bitcoin κατέγραψε τη μεγαλύτερή του άνοδο κατά τις ώρες που ήταν ανοιχτή η Wall Street.

Αρκετoί θεσμοί και εταιρείες βλέπουν το Βitcoin ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού μετά το κραχ του 2020. Αντίθετα, το Ethereum παραμένει ένα στοίχημα σε ένα ευρύτερο εναλλακτικό οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων.

Το ενδιαφέρον για το Βitcoin αυξήθηκε μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX του Sam Bankman Fried στις αρχές Νοεμβρίου, που αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης σε ολόκληρη την αγορά.

Το Bitcoin παραμένει η πρώτη επιλογή για είσοδο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Οι προηγούμενες ανοδικές εξελίξεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων ξεκίνησαν με το Βitcoin να ηγείται της ανάκαμψης καταγράφοντας κέρδη και τα altcoins, συμπεριλαμβανομένου του ethereum, να τα πηγαίνουν καλύτερα από το κορυφαίο κρυπτονόμισμα στα τελευταία στάδια του ανοδικού κύκλου.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, με το Βitcoin και τα stablecoin να εξακολουθούν να προτιμώνται ως πύλη στην αγορά κρυπτογράφησης.

Τέλος, το rotation χρημάτων σε πιο επικίνδυνες επιλογές της αγοράς κρυπτογράφησης, όπως τα παιχνίδια και τα NFTs, φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην επιβράδυνση της ανόδου του Ethereum σε σχέση με το Bitcoin.

Αναλυτές παρατηρούν ότι οι επενδυτές στρέφονται σε πιο… ριψοκίνδυνα κρυπτονομίσματα, όπως το APT και το SOL και αυτό έχει αφαιρέσει μέρος της αγοραστικής πίεσης από το Ethereum, παρά το γεγονός ότι έγινε αποπληθωριστικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.