ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι λόγοι που το tapering δεν απειλεί τις χρηματιστηριακές αγορές Κύριο

19:15 - 01 Αυγ 2021 | Χρηματιστήρια
Οι λόγοι που το tapering δεν απειλεί τις χρηματιστηριακές αγορές
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έκανε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της επιβράδυνσης των αγορών ομολόγων, λέγοντας ότι «η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο» προς τον στόχο που έχει θέσει η Fed.

Πρόκειται για ένα ορόσημο στο «μονοπάτι» προς την «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» που απαιτείται για να αρχίσει να μειώνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαδικασία «χειραφέτησης» από τις αγορές ομολόγων και από τα προγράμματα στήριξης αποτελεί και το πολυαναφερόμενο tapering.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε νέο του report ο ελβετικός οίκος UBS, ενώ η κίνηση προς το tapering διέκοψε το ράλι των μετοχών το 2013, δεν αναμένεται παρόμοια αρνητική αντίδραση της αγοράς αυτή τη φορά, για τους ακόλουθους λόγους:

1) Η Fed παραμένει προσεκτική ως προς την επικοινωνιακή της στρατηγική και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν θέσει υψηλό πήχη για το tapering

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed (Federal Open Market Committee - FOMC), ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι «είμαστε πολύ μακριά από την ουσιαστική πρόοδο προς τον μέγιστο στόχο για την απασχόληση».

Με το 5,9% η ανεργία στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα του περίπου 3,5% που κυμαινόταν πριν από την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, η Fed με τη δήλωσή της επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός ωθήθηκε υψηλότερα από «παροδικούς» παράγοντες, υπονοώντας ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν απαιτούσαν μια πρόωρη μείωση των κινήτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS τονίζει ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη προς την κατεύθυνση της «σύσφιξης», μόνο όταν δικαιολογείται από σταθερά ισχυρά οικονομικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο Πάουελ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed το 2013, όταν ζούσε από… πρώτο χέρι τη συρρίκνωση στις αγορές, οπότε φαίνεται να παραμένει προσεκτικός στις δηλώσεις του.

2) Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν, κάνοντας τις μετοχές να φαίνονται ελκυστικές

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, αγγίζοντας το -1,18% την περασμένη Τετάρτη (28/7).

Η τελευταία πτώση προήλθε από την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την «βουτιά» των αποδόσεων, μετά τα σχόλια του Πάουελ για τη νομισματική πολιτική της Fed.

Οι αρνητικές αποδόσεις κάνουν πιο ελκυστικές τις μετοχές σε σύγκριση με τα ομόλογα.

Παρ’ όλο που η UBS θεωρεί πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν, αναμένει ωστόσο ότι θα αυξηθούν σταδιακά και όχι απότομα. Ως εκ τούτου προβλέπεται να παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος για κάποιο διάστημα.

3) Η αγορά των μετοχών υποστηρίζεται επίσης από την επιτάχυνση της αύξησης των εταιρικών κερδών

Με σχεδόν το 45% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 να έχει ήδη αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο, το 90% των εταιρειών, που εντάσσονται στον δείκτη, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Ο βαθμός στον οποίο τα κέρδη στα εταιρικά τους αποτελέσματα ξεπερνούν τις προβλέψεις -κοντά στο 20%- ήταν επίσης εντυπωσιακός. Οι εκτιμήσεις του τρίτου τριμήνου κινούνται επίσης σε υψηλότερα επίπεδα.

Γι’ αυτό και η UBS συναινεί στην πρόβλεψη για αύξηση 40% των κερδών ανά μετοχή το 2021 και 10% για το επόμενο έτος, αύξηση η οποία περιλαμβάνει 4-5% από τις πιθανές αυξήσεις στους εταιρικούς φόρους.

Επομένως, ο ελβετικός οίκος δεν βλέπει άμεσο λόγο ανησυχίας στις προσπάθειες της Fed να προωθήσει μια ενδεχόμενη «σύσφιξη» στην αγορά.

Μάλιστα, θέτει ως στόχο για τον S&P 500 τις 4.650 μονάδες τον Ιούνιο του 2022 έναντι 4.400 προς το παρόν. Τέλος, αναμένει ότι τα περισσότερα τμήματα της αγοράς θα υπεραποδόσουν, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των οικονομικών (financials) και της ενέργειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:36 - 01 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.