ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση- έκπληξη στην Κίνα

10:21 - 15 Απρ 2022 | Χρηματιστήρια
Απώλειες στις ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση- έκπληξη στην Κίνα
Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (15/4) μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μην μειώσει τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, καθώς πολλές μεγάλες αγορές στην περιοχή είναι κλειστές για τις διακοπές της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

Οι μετοχές στα ηπειρωτικά βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς υπό πίεση για μεγάλο μέρος της εβδομάδας, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα του κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας και καθώς η Σαγκάη παραμένει σε lockdown.

«Οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση λόγω των ανησυχιών για το lockdown για τον κορονοϊό. Η Κίνα συνεχίζει να έχει προβλήματα διαχείρισης του κύματος Όμικρον και την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, αν και επιδιώκει να αμβλύνει την πολιτική της, κάτι που απειλεί την κινεζική ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε περαιτέρω διακοπές του εφοδιασμού παγκοσμίως», δήλωσε ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος στην αυστραλιανή εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών AMP.

Μολονότι οι επενδυτές ήλπιζαν σε περισσότερη κυβερνητική στήριξη, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε την Παρασκευή να μην μειώσει τα επιτόκια.

«Αυτό είναι κάπως αναπάντεχο, δεδομένης της απότομης οικονομικής ύφεσης και των πρόσφατων εκκλήσεων από την ηγεσία της Κίνας για νομισματική στήριξη. Υπογραμμίζει την απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να χαλαρώσει την επιθετική πολιτική της. Αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα δεν θα έχει πολλά περιθώρια να συνεχίσει έτσι», εξήγησε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics.

Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστές για τις διακοπές της Μεγάλης Παρασκευής, όπως και σε Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ινδία και Νέα Ζηλανδία.

Στα μάκρο, η Κίνα δημοσίευσε στοιχεία για τις τιμές των κατοικιών, τα οποία έδειξαν ότι οι νέες τιμές κατοικιών της χώρας υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν ελαφρά, αλλά με τον πιο αργό ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2015.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,29%, κλείνοντας στις 27.093,19 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,45% στις 3.211,24 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,56% στις 11.648,34 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 1,40% και έκλεισε στις 17.004,18 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 2.696,06 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.