ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη δίνη της μεταβλητότητας η Wall Street: Ημερήσια άνοδος, εβδομαδιαίες απώλειες Κύριο

23:34 - 04 Νοε 2022 | Χρηματιστήρια
Στη δίνη της μεταβλητότητας η Wall Street: Ημερήσια άνοδος, εβδομαδιαίες απώλειες
Σε ανοδικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής (4/11) για τη Wall Street, βάζοντας «φρένο» σε ένα σερί τεσσάρων πτώσεων. Βέβαια, η σημερινή άνοδος δεν ήταν αρκετή ώστε να αποφευχθούν οι εβδομαδιαίες απώλειες.

Ειδικότερα, σε μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων για τους βασικούς δείκτες, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,26% στις 32.403,22 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,36% στις 3.770,55 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 10.475,25 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, o Dow Jones έχασε 1,4%, ο S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 3,4% -στη χειρότερη του εβδομάδα τον τελευταίο μήνα- και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 5,7%. Μάλιστα, αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα για τον τεχνολογικό δείκτη από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επήλθαν στον απόηχο των στοιχείων για την αγορά εργασίας του Οκτωβρίου, σε μία εβδομάδα που στιγματίστηκε από τη νέα αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία διατηρεί την αυστηρή νομισματική πολιτική όσο παραμένει ανθεκτική η αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν κατά 261.000, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον ρυθμό αύξησης των μισθών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (+4,7%). Από την άλλη πλευρά, η ανεργία διευρύνθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο στο 3,7% από 3,5% τον Σεπτέμβριο.

«Εξακολουθούμε να έχουμε μια απίστευτα σφιχτή αγορά εργασίας με ποσοστό ανεργίας κάτω από 4%», σχολίασε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Έτσι, για να μπορέσει η Fed να προσγειώσει αυτή την οικονομία, το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι η αγορά εργασίας», πρόσθεσε. «Τα στοιχεία για την ανεργία υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως ώστε να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο αξιωματούχος της Fed, Νιλ Κασκάρι.

Εβδομαδιαία άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τις τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες. Ώθηση στον «μαύρο χρυσό» έδωσε η πιθανότητα η Κίνα να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς, που έχει θέσει σε ισχύ λόγω Covid-19, αλλά και η επικείμενη απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,44 δολάρια ή 5% στα 92,61 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας υψηλό περίπου ενός μήνα. Στην εβδομάδα, το WTI πρόσθεσε 5,4% σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Αναφορικά με το πετρέλαιο τύπου Brent, είδε το συμβόλαιό του να κερδίζει 3,90 δολάρια ή 4,1% στα 98,57 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 30 Αυγούστου.. Στην εβδομάδα το Brent σημείωσε άνοδο της τάξης του 5,1%.

Ισχυρή ήταν η άνοδος και για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να ολοκληρώνει την καλύτερη εβδομάδα του από τις αρχές Οκτωβρίου. Ώθηση στον χρυσό παρείχε το δολάριο, το οποίο υποχώρησε μετά τα στοιχεία που έδειξαν μια άνοδο του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Τα εν λόγω στοιχεία ενίσχυσαν, επίσης, την αισιόδοξη πεποίθηση ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) θα είναι λιγότερο επιθετική στις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισαν 2,82% στα 1.676,80 δολάρια ανά ουγγιά. O σποτ χρυσός κέρδισε 2,6% στα 1,671,91 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,8% για την εβδομάδα, καταγράφοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία ποσοστιαία αύξηση από τις αρχές Οκτωβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:00 - 05 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.