ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στη Wall Street: Τέταρτη σερί άνοδος για τον Nasdaq

00:29 - 12 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στη Wall Street: Τέταρτη σερί άνοδος για τον Nasdaq
Σε ανοδικό έδαφος παρέμεινε και σήμερα (11/1) η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να δείχνουν σημάδια αυτοπεποίθησης για τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη (12/1).

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,80% στις 33.973,01 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,26% στις 3.968,44 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,76% στις 10.931,67 μονάδες. Η σημερινή ήταν η τέταρτη διαδοχική άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη. Μάλιστα, πρόκειται για το μακροβιότερο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς είναι το πρώτο κερδοφόρο 4ήμερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές ελπίζουν σε μία επιβράδυνση του πληθωρισμού μεγαλύτερη των προβλέψεων, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει τον δρόμο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τονίζουν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ πιθανότατα κυμάνθηκαν στο 6,5% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, μετά το 7,1% του Νοεμβρίου.

«Είναι αρκετά σαφές εδώ και αρκετούς μήνες τώρα ότι ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται», επισημαίνει ο Scott Ladner, επικεφαλής επενδύσεων στην Horizon Investments. «Η πλευρά του πληθωρισμού των υπηρεσιών είναι εκεί που πραγματικά  όλοι θα επικεντρωθούν», προσθέτει.

«Πιστεύω ότι συνιστά μία πρόκληση να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε πότε η Fed θα αρχίσει τελικά να μειώνει τα επιτόκιά της», αναφέρει από την πλευρά του ο Matthew Palazzolo, αναλυτής στην Bernstein Private Wealth Management. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι όταν τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι καλύτερες αγορές είναι μπροστά μας. Αλλά είτε αυτό καταλήξει να γίνει το 2024 είτε στα τέλη του 2023, αυτή τη στιγμή η αγορά είναι απλά πολύ δύσκολη», προειδοποίησε.

Μετά τον πληθωρισμό, σειρά έχει την Παρασκευή (13/1) ο πρώτος γύρος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.

Κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό

Σε ανοδική τροχιά για πέμπτη διαδοχική μέρα διατηρήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών από τις ΗΠΑ οι οποίες αύξησαν σε ρυθμούς ρεκόρ τα αποθέματα αργού. Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 19 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, το Brent παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 3,2% ή 2,57 δολάρια στα 82,76 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 3,1% ή 2,29 δολαρίων στα 77,41 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, με κέρδη έκλεισαν και ο χρυσός ο οποίος επανήλθε, μάλιστα, σε υψηλό οκτώ μηνών. Τη μελλοντική πορεία του πολύτιμου μετάλλου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που ανακοινώνονται την Πέμπτη.

Στις σημερινές συναλλαγές, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισε με οριακά κέρδη 0,1% ή 2,4 δολαρίων στα 1.878,9 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι έχασε 0,8% στα 23,4 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κέρδισε 2,2% στα 4,116 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:51 - 12 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.