ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Πελαγωμένοι οι επενδυτές μπροστά στις εξελίξεις της SVB

17:26 - 13 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Πελαγωμένοι οι επενδυτές μπροστά στις εξελίξεις της SVB
Σε αναζήτηση προσήμου βρίσκεται η Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας (13/3), καθώς τις αρχικές απώλειες διαδέχθηκε ένα ήπια ανοδικό ριμπάουντ. Η νευρικότητα των επενδυτών είναι ολοφάνερη και βασικός λόγος είναι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και το ντόμινο εξελίξεων που έχει επιφέρει.

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να βρίσκονται στο… μάτι του «κυκλώνα», ενώ αντίθετα αυξάνονται σταδιακά οι προσδοκίες για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,30% στις 32.006,29 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,02% στις 3.861,20 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,11% στις 11.150,96 μονάδες.

Ευεργετικά για τη Wall Street λειτουργεί το mega deal για την εξαγορά της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen από την Pfizer, έναντι 43 δισ. δολαρίων.

Οι ειδήσεις και οι δηλώσεις για τη νέα… Lehman Brothers αυξάνονται και πληθύνονται και προς το παρόν οι traders δείχνουν μπερδεμένοι. Σε δηλώσεις του με αφορμή την πτώχευση της SVB, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει ασφαλές.

Παράλληλα, στον απόηχο της κατάρρευσης της Signature Bank, οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως δε θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, με τη Fed να δηλώνει πως είναι «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν».

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs σχολίασε πως οι τριγμοί που έχουν προκληθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ, ίσως βάλουν ένα «τέλος» στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, μία συνθήκη πολύ καθησυχαστική για τους επενδυτές. Τέλος, σημειώνεται πως λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση της SVB, ο CEO της τράπεζας πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:28 - 13 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.