ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα τραπεζικά «βαρίδια» στη Wall Street- Επόμενη στάση… Fed Κύριο

17:17 - 17 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Νέα τραπεζικά «βαρίδια» στη Wall Street- Επόμενη στάση… Fed
Επιστροφή στις απώλειες για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για μια πιθανή τραπεζική κρίση, παρόλο που οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έσπευσαν να σώσουν την προβληματική περιφερειακή τράπεζα First Republic Bank.

Υπενθυμίζεται ότι η First Republic Bank εξασφάλισε 30 δισ. δολάρια από έντεκα τράπεζες και έφερε «χαμόγελα» στη λήξη της χθεσινής (16/3) συνεδρίασης. Ωστόσο, σήμερα (17/3) οι πωλητές επανήλθαν στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας να διολισθαίνει περίπου 20%.

Ειδικότερα, στην έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,70% στις 32.021,97 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,40% στις 3.944,63 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,16% στις 11.736,03 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, o λεγόμενος και «δείκτης φόβου» της Wall Street ενισχύεται άνω του 5%, ενδεικτικό των ισχυρών εναλλαγών στα πρόσημα.

Πριν από την περίπτωση της First Republic Bank είχαν προηγηθεί οι πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank και Signature Bank, με τη μητρική της πρώτης (SVB Financial) να καταθέτει αίτηση πτώχευσης και να ζητά να υπαχθεί στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) στις 21-22 Μαρτίου. Λόγω του τραπεζικού sell off που προηγήθηκε, υπάρχει πλέον ενδεχόμενο να μην προβεί η τράπεζα σε νέα αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο. Ωστόσο, περισσότερες πιθανότητες «μαζεύει» το σενάριο μίας ήπιας αύξησης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, έπειτα από τις 50 μ.β. της προηγούμενης συνεδρίασης.

Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητη παρέμεινε το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε οριακά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,1% τον προηγούμενο μήνα, μετά το άλμα του Ιανουαρίου κατά 1%, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να κινούνται αισθητά χαμηλότερα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βούτηξε 63,4 μονάδες από 67 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 17 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.