ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φεύγουν σταδιακά τα «σύννεφα» πάνω από τη Wall Street

17:21 - 23 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Φεύγουν σταδιακά τα «σύννεφα» πάνω από τη Wall Street
Μία μέρα κράτησε η ανησυχία των επενδυτών, από τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed και τις επακόλουθες δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. Μετά την «καταιγίδα» στο κλείσιμο της Τετάρτης (22/3), οι αγοραστές επανήλθαν στο προσκήνιο.

Αυτό οφείλεται στο ότι αυξάνονται οι ελπίδες των επενδυτών για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed στις επόμενες συνεδριάσεις. Τη «μερίδα του λέοντος» στη σημερινή (23/3) άνοδο κατέχουν οι μετοχές της τεχνολογίας και ανάπτυξης. Με καλό μάτι είδαν οι traders και τη νύξη του Πάουελ ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξέτασαν το ενδεχόμενο να μην αυξήσουν τα επιτόκια χθες, παρόλο που τελικά το έκαναν σε ήπιο έστω ρυθμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, που ήταν και το βασικό σενάριο. Πρόκειται για την 9η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων, που διαμορφώνονται πλέον στο 4,75% – 5%, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο του 2%. Ο πιο ήπιος τόνος της Fed ανακούφισε τις αγορές που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις ανησυχίες για κρίση ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα μετά την πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ στις αρχές αυτού του μήνα. Σειρά πήρε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία αύξησε κι αυτή τα επιτόκια κατά 25 μ.β.

Από την πλευρά του, ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει την πρόθεση να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, παρόλο που επισήμανε ότι τα πιστωτικά ζητήματα λόγω τραπεζικών προβλημάτων θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,93% στις 32.326,53 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,13% στις 3.981,40 μονάδες και ο Nasdaq κινείται υψηλότερα κατά 1,79% στις 11.878,28 μονάδες.

Απώλειες άνω του 11% σημειώνει η Coinbase, αφού έλαβε ειδοποίηση Wells (μέτρα επιβολής που συνδέεται με την παρουσία στο ανταλλακτήριο πιθανών μη εγγεγραμμένων securities) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών εβδομάδων στις 191.000, υποχωρώντας ανεπαίσθητα μεν κατά 1.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, αλλά διαψεύδοντας και τους αναλυτές που περίμεναν αύξηση στο επίπεδο των 198.000.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 23 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.