ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Αρνητικό πρόσημο για την πρώτη εβδομάδα του 2024

00:27 - 06 Ιαν 2024 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Αρνητικό πρόσημο για την πρώτη εβδομάδα του 2024
Με ήπια άνοδο έκλεισε συνεδρίαση της Παρασκευής (5/1) στη Wall Street, ωστόσο, η πρώτη εβδομάδα του έτους έφερε απώλειες στους τρεις βασικούς δείκτες.

Ο βιομηχανικός Dow Jones, την Παρασκευή σημείωσε οριακή άνοδο 0,07% στις 37.466,04 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,17% στις 4.696,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite παρουσίασε, επίσης, μικρή άνοδο, 0,09%, φτάνοντας στις 14.524,07 μονάδες.

Ωστόσο, για την εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,7%, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,4%, ενώ ο Nasdaq Composite παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας 3%.

Οι μετοχές είχαν σκαμπανεβάσματα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν τα οικονομικά στοιχεία, ώστε να καθορίσουν εάν και πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, με τις μη αγροτικές θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 216.000, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση κατά 170.000 θέσεις. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7%, ως μια ακόμα ένδειξη της συνεχιζόμενης ισχυροποίησης της αγοράς εργασίας.

Η έκθεση έστειλε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύψη, με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει για λίγο έως και το 4,1%.

Μια ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Fed ίσως καθυστερήσει την πρώτη από τις μειώσεις των επιτοκίων της, την οποία οι έμποροι αναμένουν με ανυπομονησία. Πριν από τα ισχυρά στοιχεία της Παρασκευής, οι έμποροι ήλπιζαν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο και έως και έξι φορές μέσα στο 2024. Αυτές οι προσδοκίες θα πρέπει να μειωθούν μετά την έκθεση της Παρασκευής.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM του Δεκεμβρίου έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα εξακολουθεί να επεκτείνεται, παρά το γεγονός πως η μέτρηση του 50,6% ήταν σχεδόν δύο ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 52,5%, αλλά και τα επίπεδα του Νοεμβρίου (52,7%). Μία ένδειξη άνω του 40%, συνήθως, σηματοδοτεί το «κατώφλι» της οικονομικής ανάπτυξης.

Η αγορά εργασίας φαίνεται πως βρίσκεται σε μία πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο οι επενδυτές θέλουν περισσότερα: εξασθένιση του πληθωρισμού, σταθερή αγορά εργασίας και μείωση των επιτοκίων.

Ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνει την αγορά, το νέο έτος, είναι η εξασθένιση των τεχνολογικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως αυτή της Apple, η οποία υποβαθμίστηκε από δύο εταιρείες ερευνών αυτή την εβδομάδα και είχε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 5.9%.

Άνοδος για το πετρέλαιο - Έκλεισε με κέρδη την πρώτη εβδομάδα του 2024

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η αποχώρηση ναυτιλιακών από την περιοχή εντείνουν και πάλι τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου για το αργό πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 73,81 δολάρια το βαρέλι, με τα εβδομαδιαία κέρδη του να φτάνουν το 3%. Το συμβόλαιο Brent παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 1,5% στα 78,76 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη του ανήλθαν στο 2,2%. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.