ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στη Wall Street- Σε νέο ιστορικό υψηλό η Nvidia Κύριο

00:30 - 11 Ιαν 2024 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στη Wall Street- Σε νέο ιστορικό υψηλό η Nvidia
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Τετάρτη (10/1) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά το νωθρό ξεκίνημά τους, με τα κέρδη ωστόσο να είναι περιορισμένα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν εντός της εβδομάδας τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό και ορισμένα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εκθέσεις Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό των καταναλωτών και των παραγωγών στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν μία «γεύση» σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Federal Reserve με τα επιτόκια.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο S&P 500 κέρδισε 0,57% στις 4.783,45 μονάδες, ενώ ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 170,57 μονάδων ή 0,45% και έκλεισε στις 37.695,73 μονάδες. Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,75% και ολοκλήρωσε στις 14.969,65 μονάδες.

Τεχνολογικοί «γίγαντες», όπως η Alphabet (μητρική της Google), η Meta και η Nvidia ήταν μεταξύ των 22 μετοχών του S&P 500 που σημείωσαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης. Ειδικότερα, η Alphabet διαπραγματεύθηκε σε επίπεδα που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2022, ενώ η Meta «άγγιξε» το υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι η Mizuho αύξησε την τιμή-στόχο για τη Meta στα 470 δολάρια από 400 δολάρια προηγουμένως.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν όμως η Nvidia, η οποία «χτύπησε» νέο ιστορικό υψηλό, καθώς εντός της ημέρας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημόσια εγγραφή της (IPO) τον Ιανουάριο του 1999. Ο κολοσσός στον χώρο της κατασκευής chip ξεπέρασε τις προσδοκίες ως προς τα έσοδά του για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε κοντά στο 4%, ενώ, όπως αναφέρει το Reuters, μια δημοπρασία ομολογιών 37 δισ. δολαρίων προσέλκυσε ζήτηση άνω του μέσου όρου.

Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη να δημοσιευθεί την Πέμπτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2% τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές δίνουν μεγάλη έμφαση στα αυριανά στοιχεία καθώς θα κρίνουν εν πολλοίς το πότε η Federal Reserve μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ορισμένες από αυτές τις προσδοκίες έχουν ανατραπεί τις τελευταίες ημέρες, αν και οι πιθανότητες κυμαίνονται γύρω στο 64%.

Σημειώνεται ότι οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων έχουν λειτουργήσει ως παράγοντας επίσπευσης της μείωσης του πληθωρισμού και σε περίπτωση παραμονής του σε υψηλά επίπεδα, ενδεχομένως να καθυστερήσει η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η Fed έχει θέσει ως στόχο τη διαμόρφωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 2%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ορισμένοι τραπεζικοί κολοσσοί πρόκειται να προβούν σε ανακοινώσεις έως το τέλος της εβδομάδας για τα ετήσια οικονομικά μεγέθη τους και για το δ' τρίμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένων της JPMorgan, της Bank of America, αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, όπως η UnitedHealth Group και η Delta Air Lines.

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με την άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων αργού να επηρεάζει αρνητικά τον «μαύρο χρυσό». Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αρχής, EIA, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στα 432,4 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση της τάξης των 700.000 βαρελιών. Πριν την ανακοίνωση της EIA, οι τιμές κινούνταν σε θετικό έδαφος και συγκεκριμένα ενισχύονταν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι. 

Ωστόσο, στο τέλος το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 87 cents ή 1,2% στα 71,37 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου brent παραδόσεως Μαρτίου έχασε 1% στα 76,80 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Στο «κόκκινο» έκλεισε ξανά ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να επηρεάζεται από την εξασθένηση της αισιοδοξίας των επενδυτών σχετικά με την προοπτική των μειώσεων επιτοκίων. Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 0,18% στα 2.029,30 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:45 - 11 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.