ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μπερδεμένες» οι ασιατικές αγορές μετά το sell off στις ΗΠΑ

10:45 - 01 Φεβ 2024 | Χρηματιστήρια
«Μπερδεμένες» οι ασιατικές αγορές μετά το sell off στις ΗΠΑ
Με μικτά πρόσημα και έντονες διακυμάνσεις διαπραγματεύθηκαν σήμερα (1/2) τα ασιατικά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απόφασης της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και της επακόλουθης «βουτιάς» της Wall Street. Ισχυρές απώλειες σε Ιαπωνία και Αυστραλία, rebound σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Αρνητικός καταλύτης οι δηλώσεις του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος κατέρριψε τις όποιες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2024. Ωστόσο, ο Πάουελ σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία παρέμεινε ανθεκτική. Αυτό ενίσχυσε τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από τον ερχόμενο Μάιο.

Οι δείκτες σε Ιαπωνία και Αυστραλία κατέγραψαν τις χειρότερες ημερήσιες επιδόσεις και υποχώρησαν μεταξύ 0,8% και 1%, καθώς η μειωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου οδήγησε τους επενδυτές στο να «κλειδώνουν» τα πρόσφατα κέρδη. Ο Nikkei απομακρύνθηκε από το υψηλό 34 ετών, ενώ ο ASX κινήθηκε χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του.

Η αδυναμία των ιαπωνικών μετοχών βασίζεται επίσης στα επιθετικά μηνύματα από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Μια πρόσφατη σύνοψη απόψεων από την BOJ έδειξε ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές μετοχές ανακάμπτουν, έχοντας προηγουμένως φτάσει κοντά σε πολυετή χαμηλά, παρά τις επίμονες ενδείξεις για την οικονομική αδυναμία της χώρας. Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ είχε την καλύτερη επίδοση στην Ασία, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακή άνοδο σχεδόν 2% μετά από τις μεγάλες απώλειες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κινήθηκε πτωτικά κατά 0,90% στις 36.011,46 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,20% στις 7.588,20 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,64% στις 2.770,74 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύεται κατά 0,34% στις 8.240,48 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,31% στις 15.532,75 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI έκλεισε στο +1,82% και τις 2.542,46 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, στην Κίνα ο γενικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Caixin China που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιανουάριο, αντίθετα με τα κρατικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και έδειξαν ότι ο κλάδος συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:04 - 01 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.