ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Παύση του ράλι, παρά τα κέρδη της Nvidia

00:26 - 05 Μαρ 2024 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Παύση του ράλι, παρά τα κέρδη της Nvidia
Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν τη Δευτέρα (4/3), παρά την ανοδική πορεία των τεχνολογικών μετοχών που συνδέονται με την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης, με τους επενδυτές να περιμένουν κάποιο «σήμα» σχετικά με τo πότε θα ξεκινήσουν οι πολυαναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Fed.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,41% και έκλεισε στις 16,207.51 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε 0,11% στις 5,131.36 μονάδες και ο βιομηχανικός Dow Jones έπεσε κατά 0,25% μονάδες στις 38,989.83 μονάδες. 

Να σημειωθεί πως ράλι 20,5% κατέγραψε η Super Micro Computer, μετά την ανακοίνωση ότι οι μετοχές της θα ενταχθούν στον δείκτη S&P 500 μέσα στον μήνα, ενώ στο +3,6% έκλεισε η Nvidia. Κατά 6,85% κατρακύλησε η Tesla, η οποία προ ημερών ανακοίνωσε επιπλέον εκπτώσεις, ενώ άνοδο 2,5% κατέγραψε η Ford, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 10,5% των πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, με τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχει εκτοξευτεί κατά 81%.

Πτώση σχεδόν 11% σημείωσε η Spirit Airlines μετά την είδηση ότι θα σταματήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης με την JetBlue, η μετοχή της οποίας ωστόσο έκλεισε στο +3,8%.
 
Απώλειες 2,5% παρουσίασε η Apple, μετά το πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. ευρώ που της επέβαλε η Κομισιόν για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, για τη διανομή εφαρμογών μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad («χρήστες iOS») μέσω του App Store της.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο εντός της εβδομάδας, καθώς ο πρόεδρος της Fed αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
 
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δείξει ότι δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε μειώσεις, κάτι που επιβεβαίωσε ξανά ο Ράφαελ Μπόστικ της Fed, ο οποίος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει το καλοκαίρι.
 
Την Τετάρτη (6/3) αναμένεται να δημοσιευθούν τα στοιχεία της έρευνας απασχόλησης ADP και τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για την αγορά εργασίας. Τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις μη αγροτικές μισθοδοσίες για τον Φεβρουάριο αναμένονται την Παρασκευή (8/3).
 
Απώλειες και στο πετρέλαιο
 
Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας το πετρέλαιο καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης αντιστάθμισαν την -αναμενόμενη- απόφαση του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) να επεκτείνουν τις περικοπές στη συνδυασμένη παραγωγή τους για τους επόμενους μήνες. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού έχασε 1,24 δολ. ή 1,5% και έκλεισε στα 78,74 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε 75 cents στα 82,80 δολ. το βαρέλι.  

Ο OPEC+ αποφάσισε την Κυριακή να επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές στην πετρελαϊκή παραγωγή που φτάνουν τα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Με την κίνηση του αυτή ο OPEC+ προσπαθεί να στηρίξει τις τιμές σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης αλλά και αύξησης της προσφοράς εκτός του καρτέλ.

Ωστόσο, το τέλος ενός -ασυνήθιστα ζεστού- χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου παρά την ανακοίνωση του OPEC+ για τις περικοπές.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:40 - 05 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.