ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COVID-19: Μείωση αιμοδοσιών και εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές πλάσματος!

12:03 - 22 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
COVID-19: Μείωση αιμοδοσιών και εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές πλάσματος!
Η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας πανευρωπαϊκής τράπεζας αίματος, ομολογεί, σε απάντηση της προς τους ευρωβουλευτές Στέλιο Κυμπορόπουλο και Tomislav Sokol της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη.

Στην απάντηση της, όμως, η Κύπρια Επίτροπος, αποκαλύπτει και ορισμένες άκρως ενδιαφέρουσες και ενδεχομένως άγνωστες λεπτομέρειες, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην «αγορά» αίματος και πλάσματος στην ΕΕ.

Αφού, λοιπόν, διευκρινίζει ότι, η οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής αίματος και πλάσματος, αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, αποκαλύπτει ότι:

 - Η αξιολόγηση της ενωσιακής νομοθεσίας για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα, που πραγματοποιήθηκε από την το 2019 εντόπισε σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές πλάσματος. Η πανδημία COVID-19 οδήγησε επίσης σε μείωση των αιμοδοσιών

 Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ερώτηση τους, το καλοκαίρι του 2020, οι δύο ευρωβουλευτές είχαν επισημάνει, μεταξυ άλλων και ότι

-Οι οδηγίες 2002/98/ΕΚ, 2005/61/ΕΚ και 2005/62/ΕΚ διαμορφώνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλή αιμοδοσία. Σύμφωνα με την Κομισιόν (SWD(2019)376), 1400 κέντρα αίματος διαχειρίζονται 20εκατ.αιμοδοσίες ετησίως, χάρη στις οποίες πραγματοποιούνται 25εκατ.μεταγγίσεις.

-Ο ΠΟΥ επισημαίνει, ωστόσο, ότι η πρόσβαση σε ασφαλές αίμα εξακολουθεί να αποτελεί προνόμιο των λίγων. Το 42% του αίματος που συλλέγεται σε όλον τον κόσμο προέρχεται από χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού.

-Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, οι τράπεζες αίματος ενδέχεται να αδυνατούν να διασφαλίσουν την τακτική αποθήκευση συστατικών αίματος, λόγω του περιορισμένου αριθμού αιμοδοσιών, παρά την αυξανόμενη εξάπλωση επιδημιών.

Επιπλέον, τα προϊόντα αίματος είναι ευαίσθητα και διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, περίπου το 2% του συνολικού αίματος που συλλέχθηκε στην Αγγλία και την Ουαλία το 2015 κατέληξε στα σκουπίδια.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Κύπριας Επιτρόπου:

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.10.2020)

«Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών ανησυχιών που εξέφρασαν οι κ. βουλευτές σχετικά με τις εθνικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το αίμα στην ΕΕ, θα πρέπει αρχικά να υπογραμμιστεί ότι η οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής αίματος και πλάσματος, αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών. Η αρμοδιότητα της ΕΕ περιορίζεται στη θέσπιση προτύπων ασφάλειας και ποιότητας του αίματος και των συστατικών του αίματος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας πανευρωπαϊκής τράπεζας αίματος.

Ωστόσο, το ζήτημα της συνεχούς τροφοδοσίας έχει τεθεί από τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος. Είναι σαφές ότι πολλά κράτη μέλη συμμερίζονται την εν λόγω ανησυχία. Η αξιολόγηση της ενωσιακής νομοθεσίας για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή το 2019 εντόπισε σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές πλάσματος. Η πανδημία COVID-19 οδήγησε επίσης σε μείωση των αιμοδοσιών. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να συγκεντρώσει εθνικούς εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο ομάδας εργασίας, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εξετάσουν τη συνεχή τροφοδοσία και τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Οι τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας της ΕΕ για την ποιότητα του αίματος (Q-SOP) αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ποιότητας του αίματος, προκειμένου να συμπληρωθεί η ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος και των συστατικών του. Τα διδάγματα του εν λόγω σχεδίου έχουν ενσωματωθεί στον οδηγό για την προετοιμασία, τη χρήση και τη διασφάλιση της ποιότητας των συστατικών του αίματος, ο οποίος αναπτύσσεται και επικαιροποιείται τακτικά από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.