ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιέννη: Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών-Διάγγελμα Κουρτς στις 11:00

09:19 - 03 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Βιέννη: Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών-Διάγγελμα Κουρτς στις 11:00
Σκηνές απόλυτου τρόμου εκτυλίχθηκαν στην Αυστρία το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης, κατά την οποία δράστες πυροβολούσαν αδιακρίτως σε δρόμο όπου βρίσκεται συναγωγή και έξω από πολλά μπαρ, τα οποία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτα.

Το πρωί έγινε γνωστό ότι γυναίκα υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αυξάνοντας σε δύο τα θύματα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας, όπως μεταδίδουν αυστριακά ΜΜΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και τρίτος νεκρός.

Ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο γυναίκας και τον ακόμη προσωρινό απολογισμό, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Τέσσερα τα θύματα

Αλλο ένα θύμα της χθεσινής επίθεσης στη Βιέννη υπέκυψε στα τραύματά του, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες και έναν δράστη.

Η εφημερίδα Kurier ανέφερε επίσης, επικαλούμενη τον δήμαρχο της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ, πως ένα τέταρτο άτομο σκοτώθηκε επιπλέον του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ημέρα που έχει βιώσει η Αυστρία εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προτρέποντας εκ νέου τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Αυστρίας να μείνουν στα σπίτια τους ή σε άλλους ασφαλείς χώρους και να αποφεύγουν να πάνε στο κέντρο ωσότου οι αρχές σημάνουν λήξη συναγερμού.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφαλείας της Αυστρίας Φραντς Ρουφ ανακοίνωσε ότι «ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα» και ότι έχουν στηθεί οδοφράγματα στη Βιέννη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες, με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση από πολλούς δράστες. Οπως επιβεβαίωσε η αστυνομία, ένας πολίτης είναι νεκρός, καθώς και ένας από τους δράστες, οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Την ίδια στιγμή, η αυστριακή αστυνομία έκανε λόγο για επιθέσεις σε έξι σημεία. Όπως αναφέρεται από επίσημα χείλη, οι αρχές της πόλης αναζητούν τουλάχιστον έναν δράστη, τη στιγμή που στους δρόμους έχει κατέβει και ο στρατός. Όπως ανέφερε ο αυστριακός ΥΠΕΣ, ο δράστης ή δράστες που αναζητούνται είναι βαριά οπλισμένοι και επικίνδυνοι.

Από την άλλη, πληροφορίες της αυστριακής Kurier αναφέρουν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 15 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Βιέννης, όπως δήλωσε ο Christoph Mierau, εκπρόσωπος της Ένωσης Υγείας της Βιέννης, όταν ρωτήθηκε από το APA. Τουλάχιστον επτά από αυτούς τους ανθρώπους είναι σοβαρά.

Κουρτς: Βιώνουμε δύσκολους καιρούς

Λίγη ώρα μετά την επίθεση, ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, έκανε την πρώτη του δήλωση για την επίθεση. «Αυτήν τη στιγμή βιώνουμε δύσκολους καιρούς στη δημοκρατία μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, ειδικά σήμερα για την ασφάλειά μας. Το μυαλό όλων είναι στα θύματα, στους τραυματίες, καθώς και στους συγγενείς τους, στους οποίους εκφράζω τη βαθιά μου συμπάθεια» είπε, μεταξύ άλλων.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες. 

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 03 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.