ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ:Η επίθεση στο Καπιτώλιο στόχευε σε αιχμαλωσία και δολοφονία αξιωματούχων

12:59 - 15 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ:Η επίθεση στο Καπιτώλιο στόχευε σε αιχμαλωσία και δολοφονία αξιωματούχων
Σε νέα αξιολόγηση προέβη η ομοσπονδιακή εισαγγελία των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο, από οπαδούς του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

Δικαστικό έγγραφο της αξιολόγησης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αναφέρει πως η επίθεση στόχευε στην αιχμαλωσία και αργότερα δολοφονία των εκλεγμένων αξιωματούχων.

Αναλυτικότερα, το έγγραφο στο οποίο γίνονται οι καταγγελίες, είναι αυτό που ζητείται η κράτηση του Τζέικομπ Τσάνσλει. Ο Τσάνσλει, ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνδέθηκαν άρρηκτα με την επίθεση, τόσο για την ενδυμασία του, αφού φορούσε κέρατα στο κεφάλι, όσο και για τις προκλητικές φωτογραφίες στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην αίθουσα της Γερουσίας.

"Ισχυρά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται λόγια και πράξεις του ιδίου του Τσάνσλεϊ στο Καπιτώλιο υποστηρίζουν ότι η πρόθεση των ταραξιών του Καπιτωλίου ήταν να συλλάβουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ", αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Από την άλλη πλευρά, ο δημόσιος συνήγορος που εκπροσωπεί τον Τσάνσλεϊ δεν έχει σχολιάσει κάτι περί της συγκεκριμένης είδησης. Ο Τσάνσλεϊ προβλέπεται να παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Παρασκευή(15/1).

Αναφέρεται πως ο Τσάνσλεϊ, άφησε το σημείωμα στο γραφείο του αντιπροέδρου στο οποίο αναφέρει, ότι "είναι μόνο θέμα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται".

Την Πέμπτη, αποκαλύφθηκε επίσης, πως ένας άνδρας, ο συνταξιούχος πυροσβέστης Ρόμπερτ Σάνφορντ, κατηγορείται ότι πέταξε έναν πυροσβεστήρα στο κεφάλι ενός αστυνομικού και ένας άλλος, ο Πίτερ Στάγκερ, κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό άλλου αστυνομικού με κοντάρι με την αμερικανική σημαία.

Στην υπόθεση του Τσάνσλεϊ, οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι στις κατηγορίες "περιλαμβάνεται ενεργή συμμετοχή σε στάση σε μια απόπειρα βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ", και προειδοποιούν ότι "η στάση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη" καθώς οι δυνάμεις της τάξης προετοιμάζονται για περισσότερες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και πολιτειακές πρωτεύουσες.

Επίσης υποδηλώνουν ότι ο Τσάνσλεϊ κάνει χρήση ουσιών και πάσχει από ψυχική νόσο, ενώ δηλώνουν στον δικαστή ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φυγοδικίας του.

"Ο Τσάνσλεϊ έχει μιλήσει ανοιχτά για την πεποίθησή του ότι είναι ένας εξωγήινος, ένα ανώτερο ον, και (έχει πει) ότι βρίσκεται εδώ στη Γη για να περάσει σε μια άλλη πραγματικότητα", γράφουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποβάλει περισσότερες από 80 ποινικές υποθέσεις σε σχέση με τις βίαιες πράξεις στο Καπιτώλιο στις 6/1, κατά τις οποίες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο, λεηλάτησαν γραφεία και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτέθηκαν στην αστυνομία.

Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν εύκολα από το FBI, το οποίο καταζητεί περισσότερους από 200 υπόπτους, χάρη ως επί το πλείστον στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μάικλ Σέργουιν, ο ασκών χρέη εισαγγελέα της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι μολονότι πολλές από τις αρχικές υποθέσεις μπορεί να έδειχναν ήσσονος σημασίας, αναμένει ότι θα απαγγελθούν πολύ πιο σοβαρές κατηγορίες καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει την έρευνά του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.