ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μασκ:$100 εκατ. σε όποιον δημιουργήσει την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα

11:34 - 22 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Μασκ:$100 εκατ. σε όποιον δημιουργήσει την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, έκανε την Πέμπτη (21/1), τις πρώτες αναφορές στη νέα του προσπάθεια: Έναν διαγωνισμό με στόχο την ενθάρρυνση πιο καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα.

 

"Δωρίζω 100 εκατομμύρια δολάρια ως βραβείο για την καλύτερη τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα", έγραψε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι θα δώσει "λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα."

Ο Μασκ, ο οποίος έγινε για λίγο διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο -μετά έπεσαν οι μετοχές της Tesla και ξαναβρέθηκε στην δεύτερη θέση-, ζήτησε συμβουλές από τους ακολούθους του στο Twitter για το πώς να αξιοποιήσει καλύτερα τα χρήματά του σε φιλανθρωπικό σκοπό.

 

 

"Η κριτική ανατροφοδότηση πάντα εκτιμάται, όπως και ιδέες για δωρεές χρημάτων που κάνουν πραγματικά τη διαφορά (πολύ πιο δύσκολο από ό, τι φαίνεται)", ανέφερε ο Μασκ στο Twitter τον Ιανουάριο.

Το 2012, ο Μασκ υπέγραψε το Giving Pledge, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γάρεν Μπάφετ και ζητούν  από τους υπογράφοντες να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου τους στη διάρκεια της ζωής τους.

Από τότε, ο ιδρυτής της Tesla, έχει δωρίσει στην εκπαίδευση επιστήμης και μηχανικής, την έρευνα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την παιδιατρική έρευνα, και την έρευνα εξερεύνησης ανθρώπινου διαστήματος.

Ωστόσο, μέσα από έρευνα του Forbes τον Σεπτέμβριο διαπιστώθηκε, ότι ο Μασκ, έχει δωρίσει μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα - λιγότερο από το 1% της καθαρής αξίας του.

Ακόμη και έτσι, ο διαγωνισμός δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα του Μασκ, θα ενισχύσει ένα σκοπό που είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που υποστηρίζει και η κυβέρνηση του Μπάιντεν.

 

Μια μελέτη που δημοσίευσε το Scientific Reports το Νοέμβριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να «αρχίσουν να αναπτύσσουν τις τεχνολογίες για την απομάκρυνση αερίων θερμοκηπίου μεγάλης κλίμακας από την ατμόσφαιρα», μια διαδικασία γνωστή ως δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

Οι θερμοκρασίες της Γης είναι ήδη σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τα προηγούμενα επίπεδα, που η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έθεσε ως στόχους για το 2100.

Να υπενθυμίσουμε πως την Τετάρτη(19/1), ο Μπάιντεν επανέφερε τις ΗΠΑ, στην Συμφωνία του Παρισιού.

Αλλά ακόμη και αν όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σταματούσαν μέχρι τότε, σύμφωνα με τη μελέτη, και πάλι, τουλάχιστον 33 γιγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να απορροφούνταν από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας δέσμευση άνθρακα.

  

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα γίνεται ευρέως αποδεκτή ως μια ασφαλής και δυνητικά αποτελεσματική μορφή γεωμηχανικής σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πλατφόρμα εκστρατείας του, δηλώνοντας ότι η διοίκησή του θα λάβει μέτρα για "να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα."

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν θέλει να κάνει τη δέσμευση άνθρακα ευρύτερα διαθέσιμη, φθηνότερη και επεκτάσιμη, και σχεδιάζει να αυξήσει τις ομοσπονδιακές επενδύσεις και τα φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 22 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.