ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ-Ελάχιστος φορολογικός συντελεστής: «Εμπόδιο» οι αντιρρήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών

15:04 - 29 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
ΟΟΣΑ-Ελάχιστος φορολογικός συντελεστής: «Εμπόδιο» οι αντιρρήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών
«Μάχη» για να πεισθούν οι χώρες με αντιρρήσεις και να στηρίξουν τη συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή δίνει ο ΟΟΣΑ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι επιδιωκόμενοι συμβιβασμοί μπορεί να καταστήσουν άνευ σημασίας την όποια τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές Ιουνίου στο πλαίσιο της G7.

Με τις συζητήσεις που γίνονται στο Παρίσι επιδιώκεται να βρεθούν τρόποι που θα επιτρέψουν στις χώρες αυτές να δεχθούν την αλλαγή στους κανόνες της παγκόσμιας φορολογίας.

Οι λεπτομέρειες των προτάσεων που γίνονται μπορεί να συζητηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της G20 που θα συνεδριάσουν τον Ιούλιο στη Βενετία.

Η Ιρλανδία, η Ελβετία και τα νησιά Μπαρμπάντος εκτιμάται ότι θα αρνηθούν να υπογράψουν τη συμφωνία. Υπάρχουν, πάντως, παράγοντες που εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας και ιδιαίτερα για τη συμμετοχή της Κίνας, αν και σημείωσαν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αποτυχία… υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες, ωστόσο δεν έχουμε μετακινηθεί από (την προοπτική) μίας συμφωνίας», δήλωσε ένας διαπραγματευτής.

Οι αντιρρήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών

Αντιρρήσεις έχουν και οι αναπτυσσόμενες χώρες που θεωρούν ότι η συμφωνία δεν θα τις επιτρέψει να έχουν επιπλέον φορολογικά έσοδα από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Η G24 – η ομάδα των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών – έχει ζητήσει να επιτρέπεται σε αυτές να φορολογούν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών που προκύπτει από πωλήσεις στις χώρες τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιμείνουν στην επιβολή δικών τους ψηφιακών φόρων.

Οι χώρες αυτές θέλουν επιπλέον να τροποποιήσουν την πρόταση της συμφωνίας για έναν ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή που θα είναι τουλάχιστον 15%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.