ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Κοντά στον στόχο ο πληθωρισμός το 2022

15:37 - 22 Σεπ 2021 | Ειδήσεις
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Κοντά στον στόχο ο πληθωρισμός το 2022
Κοντά στο στόχο του 4% θα είναι ο πληθωρισμός της Ρωσίας στο β΄ μισό του 2022, λόγω της τρέχουσα νομισματική πολιτική της κεντρικής Τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με τα όσα είπε η διοικητής Elvira Nabiullina, προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό να μην βγουν οι τιμές καταναλωτή εκτός ελέγχου.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο πέντε φορές αυτό το έτος, πιο πρόσφατα κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, στο 6,75%, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 6,84% ετησίως στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι αυξήθηκαν την Τρίτη, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία θα δαπανήσει περί τα 2,5 τρισ. Ρούβλια (34 δισ. Δολάρια) από το Εθνικό Ταμείο (NWF) στα επόμενα τρία χρόνια για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης μετά από την πανδημία.

"Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα νομισματική πολιτική, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 4%-4,5% στο β΄ μισό του επομένου έτους”, ανέφερε στην ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στην Άνω Βουλή, η Nabiulina.

"Ο πληθωρισμός έχει ήδη επιταχυνθεί σε διψήφιο ποσοστό σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, και δεν έχει ακόμη επιβραδυνθεί”, πρόσθεσε.

"Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες το συντομότερο δυνατό, χωρίς να επιτρέψουμε να εκδηλωθεί πληθωριστικό σπιράλ”, τόνισε.

Τέλος, έκανε αναφορά στην επιδείνωση των προτύπων καταναλωτικής πίστης, δηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζες μίλησε στις τράπεζες ώστε να αναδείξουν τα ρίσκα στην κοινωνική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εάν οι δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.