ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Brexit ξανά στο προσκήνιο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης

08:28 - 13 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Το Brexit ξανά στο προσκήνιο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Για μήνες, το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας δηλητηρίασε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit το 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξαναζωντανεύει τη διαμάχη, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει έναν επιβλαβή δασμολογικό πόλεμο εν μέσω της ξαφνικής ενεργειακής κρίσης και των αυξανόμενων φόβων για τον πληθωρισμό.

Η ΕΕ θα προσφέρει μεν τις δικές της προτεινόμενες τροποποιήσεις στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, με στόχο την αντιμετώπιση καταγγελιών σχετικά με το σύμφωνο που διέπει τη ροή των εμπορευμάτων μεταξύ της Βρετανίας και του εδάφους της. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις θεωρείται βέβαιο πως θα είναι ανεπαρκείς για το Λονδίνο.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Brexit Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ήδη σε μια μεγάλη ομιλία στη Λισαβόνα χθες (12/1) ότι θα προσφέρει μια νέα έκδοση του πρωτοκόλλου, η οποία προειδοποίησε ότι αποτελεί «προϋπόθεση» για τη βελτίωση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το κλίμα δεν είναι θετικό. Αναλυτές εκτιμούν βέβαια πως η ΕΕ εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης καυσίμων που είναι πολύ έντονη στη Βρετανία.

Από την άλλη, όμως και ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να τραβήξει καταστάσεις στα άκρα.

Συνεπώς, βρισκόμαστε ενώπιον ενός ακόμη έντονου επεισοδίου ΕΕ- Βρετανίας, στο πλαίσιο του Brexit που πραγματικά επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο και προκαλεί πονοκεφάλους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.