ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

15:02 - 28 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια
Την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και γενικότερα την νομισματική της πολιτική, παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις ανακοίνωσε την Πέμπτη (28/10) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ είχε είχε τον Σεπτέμβριο ότι θα αγόραζε λιγότερα ομόλογα λόγω της αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έφτασε σε υψηλά 13 ετών, στο 3,4%.

Πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της προέδρου της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ έχει επαναλάβει πολλάκις ότι θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδική.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σχέση με το β' και το γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσης επιβεβαίωσε και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, την παροχή ενδείξεων για την ενδεχόμενη μελλοντική εξέλιξη αυτών των επιτοκίων, τις αγορές που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2%΄.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων και ότι αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διενεργεί αγορές στοιχείων ενεργητικού, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το διαπιστωθεί ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι στο 2,2% το 2021, 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023, συνεπώς κάτω από τον στόχο του 2%.

Η Τράπεζα θα επαναξιολογήσει αυτές τις προβλέψεις στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 28 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.