ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Στόλτενμπεργκ διεκδικεί τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Νορβηγίας

15:15 - 14 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Ο Στόλτενμπεργκ διεκδικεί τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Νορβηγίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του επόμενου διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Το υπουργείο Οικονομικών ήρθε σε επαφή μαζί μου τον Νοέμβριο και ρώτησε εάν θα εξέταζα το ενδεχόμενο να υποβάλλω αίτηση για τη θέση. Το έκανα και τώρα αυτή είναι μια δουλεία για την οποία έχω μεγάλο κίνητρο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB.

Η θέση αυτή θα ανοίξει την 1η Μαρτίου, ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, η οποία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022, όπως σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ, οικονομολόγος, διετέλεσε πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2000-2001 και από το 2005-2013 πριν γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ το 2014. Έχει ασκήσει επίσης καθήκοντα υπουργού Οικονομικών.

Μεταξύ των 22 αιτούντων για τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας είναι και μια γυναίκα, η Ida Wolden Bache, αναπληρώτρια διοικήτρια της Norges Bank, που θεωρείται και φαβορί για τη θέση.

Ο επόμενος Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας θα αποφασίσει για τον καθορισμό των επιτοκίων καθώς και για την εποπτεία του ισχυρού κρατικού επενδυτικού fund της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.