ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε έναν μήνα

14:44 - 15 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε έναν μήνα
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναλύουν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και θεωρούν πιθανή μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα σε διάστημα ενός μήνα από σήμερα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που παρακολουθούν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας πιστεύουν ότι το σχέδιο της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία χερσαία εισβολή εντός των επόμενων 30 ημερών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Παρά τις διαβεβαίωσεις από τη μεριά της Ρωσίας η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί πιθανή μια ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και θεωρεί επείγουσα μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης για ειρηνική διευθέτηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του NBC αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν εάν οι ΗΠΑ θα εξόπλιζαν τις ουκρανικές πολιτοφυλακές για να αντιμετωπίσουν μια ρωσική εισβολή. Τώρα όμως δίνουν σήμα στους Ρώσους ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι υπό εξέταση.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική εισβολή με άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις σε μέλη του στενού κύκλου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα της Μόσχας κατά της Δύσης – μέχρι και περικοπές στην ενέργεια που ρέει από τη Ρωσία στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί.

¨Ενας ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος και ένας πρώην αξιωματούχος επιβεβαίωσαν στο NBC News ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει Ουκρανούς αντάρτες που στην ουσία θα έκαναν ανταρτοπόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων εάν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος Τύπου Jen Psaki είπε από τη μεριά της ότι οι αναλυτές της άμυνας των ΗΠΑ παρατήρησαν για πρώτη φορά μια απότομη αύξηση τον Δεκέμβριο της συντονισμένης παραπληροφόρησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω καναλιών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να ξεκινήσει αυτές τις δραστηριότητες αρκετές εβδομάδες πριν από μια στρατιωτική εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε η Ψάκι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.