ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IEA: Το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

17:36 - 03 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
IEA: Το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία
Σχέδιο 10 σημείων για την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, παρουσίασε σήμερα (3/3) η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο τις εισαγωγές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσα σε ένα έτος.

Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ σημείωσε πως θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και οι καταναλωτές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν λιγότερο αέριο για θέρμανση.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που βρίσκονται κατά τον ΙΕΑ στο τραπέζι περιλαμβάνουν μέτρα, όπως η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από έτερες χώρες, η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης για την αποθήκευση μιας μίνιμουμ ποσότητας φυσικού αερίου από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και η βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.

«Κανείς δεν έχει αυταπάτες πια. Η χρήση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως οικονομικό και πολιτικό όπλο δείχνει στην Ευρώπη ότι οφείλει να δράσει γρήγορα, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΕΑ, Fatih Birol.

Όπως σχολίασε ο ίδιος, ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια που καλύπτουν πάνω από 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι περίπου το 12% της ρωσικής ροής προς την Ευρώπη, λήγουν μέσα στο 2022, οπότε δεν θα πρέπει να ανανεωθούν.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το σχέδιο της για την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:46 - 03 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.