ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία Ουκρανία με... status Αυστρίας- Σουηδίας μπορεί να φέρει εκεχειρία

14:04 - 16 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Μία Ουκρανία με... status Αυστρίας- Σουηδίας μπορεί να φέρει εκεχειρία
Ένα status της Ουκρανίας ανάλογο με αυτό της Αυστρίας ή της Σουηδίας θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τη ρωσική πλευρά και να υπάρξει εκεχειρία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που διαπραγματεύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους Ουκρανούς δήλωσε ότι το ίδιο το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις».

Ο Μεντίνσκι διευκρίνισε ότι αυτό συζητείται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Σε συνέχεια αυτών, ο Μεντίνσκι είπε πως η Ρωσία συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γενικώς αυτό που θέλει είναι «μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ - μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας».

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «κυριολεκτικά κάθε αριθμός και κάθε γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται με ιδιαίτερη προσοχή με την ουκρανική πλευρά.

«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τεθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία», εξήγησε ο Μεντίσνκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας αποστρατικοποιημένης Ουκρανίας «όπως η Αυστρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβιβασμός για το τέλος του πολέμου».

«Αυτή είναι μια παραλλαγή που συζητείται επί του παρόντος και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Τι λέει το Κίεβο

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε από τη μεριά του πως το Κίεβο συζητά τέτοιες λύσεις, ωστόσο, σημειώνει πως είναι σημαντικό να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 16 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.