ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρακτικά Fed: Συρρίκνωση του ισολογισμού κατά $95 δισ. το μήνα

21:53 - 06 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Πρακτικά Fed: Συρρίκνωση του ισολογισμού κατά $95 δισ. το μήνα
«Σήμα» για μείωση των υπέρογκων ομολόγων της έδωσε μέσω των πρακτικών της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), με μέγιστο ρυθμό συρρίκνωσης κατά 95 δισ. δολάρια ανά μήνα για τους τρεις τουλάχιστον επόμενους μήνες.

Με αυτό τον τρόπο, η Fed συσφίγγει περαιτέρω την πολιτική της, μετά και την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της, με στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης των αξιωματούχων τον περασμένο Μάρτιο έδειξαν επίσης ότι πολλοί θα προτιμούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αντί για 0,25% όπως έπραξαν, ωστόσο αποφάσισαν να μην υπερβάλουν υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τελικά συμφώνησαν ότι είναι καλύτερο η αύξηση αυτή να γίνει σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

Η συρρίκνωση του ισολογισμού, που αναφέρεται στα πρακτικά, θα γίνει μέσω αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, ύψους από 60 δισ. δολαρίων σε ομόλογα και μέσω ενυπόθηκων δανείων, ύψους 35 δισ. δολαρίων.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα μηνιαία ανώτατα όρια περίπου 60 δισ. δολαρίων για τους τίτλους του Δημοσίου και περίπου 35 δισ. δολαρίων σε λοιπούς ενυπόθηκους τίτλους θα ήταν πιθανώς κατάλληλα», ανέφερε η Fed στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 15-16 Μαρτίου. «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης γενικά ότι τα ανώτατα όρια θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σταδιακά σε μια περίοδο τριών μηνών ή λίγο περισσότερο, εάν οι συνθήκες της αγοράς το δικαιολογούν», προστίθεται.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν απότομα τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό και μείωσαν τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη.

Η FOMC αναμένεται να εγκρίνει την προαναφερθείσα μείωση του ισολογισμού στην επόμενη συνεδρίασή της στις 3-4 Μαΐου.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:34 - 06 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.