ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Θεατής στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης

14:38 - 20 Απρ 2022 | Ειδήσεις
ΕΕ: Θεατής στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης
Όχι ότι δεν είχε γίνει αντιληπτή η αδυναμία της ΕΕ, να παρέμβει αποτελεσματικά στην Ρωσοουκρανική σύγκρουση, αλλά χθεσινή απάντηση του αντιπροέδρου Μπορέλλ (φωτο), προς τον Ιταλό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Pierfrancesco Majorino, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Στην απάντησή του ο αντιπρόεδρος της ΕΕ μιλάει για πολλαπλή διπλωματική προσέγγιση, με την οποία, όμως, καταδικάζεται η Ρωσική επιθετικότητα (σ.σ χωρίς αναφορά στους λόγους που την προκάλεσαν) και στέλνονται μηνύματα (sic) υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Από την απάντησή του, επίσης, προκύπτει το μονόπλευρο της θεωρητικής παρέμβασης της ΕΕ στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, που «εξαντλείται» σε επαφές και διευκολύνσεις προς τους Ουκρανούς ηγέτες.

Στην ερώτηση του ο Ιταλός ευρωβουλευτής ενδιαφέρονταν να μάθει:

  1. Τι κάνει η ΕΕ για να προχωρήσει σε μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία ταυτόχρονα με την καταδίκη της επίθεσης και την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας;
  2. Θα βοηθούσε να έρθει η Ρωσία στο τραπέζι να αναλάβει επίσης έκτακτη δράση, δηλαδή να κάνει κάτι εξαιρετικά συμβολικό αλλά και μεγάλης ουσίας, όπως η διεξαγωγή συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ή η οργάνωση αντιπροσωπείας ηγετών της ΕΕ στην Ουκρανία;

Ακολουθεί ολόκληρη η χθεσινή απάντηση του αντιπροέδρου της ΕΕ....

Απάντηση Μπορέλλ 19 Απριλίου 2022

  1. Υπό το φως της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ συνεχίζει την πολλαπλή διπλωματική της προσέγγιση καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα και την απομονώνοντας στα διεθνή φόρα, και συνεχίζει να στέλνει ομόφωνα μηνύματα υποστήριξης στην Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Σε συντονισμό με ομοϊδεάτες εταίρους, η ΕΕ έχει υιοθετήσει τέσσερα πακέτα κυρώσεων για την απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτής της στρατιωτικής επίθεσης. Η υποστήριξη για την Ουκρανία θα συνεχιστεί μέσω: 1) της διπλωματικής οδού για την απομόνωση και την ανάληψη ευθύνης από τη Ρωσία, 2) περιοριστικά μέτρα και, 3) ευρεία υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η ΕΕ δεν φείδεται προσπαθειών για να υποστηρίξει όλες τις γνήσιες και ουσιαστικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
  2. Από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Ουκρανούς ομολόγους της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba έχει προσκληθεί στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων της 21ης και 25ης Φεβρουαρίου και 4ης Μαρτίου 2022. Επίσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky και ο υπουργός Άμυνας Reznikov μίλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1η Μαρτίου και στις 17 Μαρτίου 2022, αντίστοιχα. Αυτές οι προσκλήσεις και οι συζητήσεις ήταν ένα πολύ ορατό δείγμα της πολιτικής υποστήριξης της ΕΕ. Η απάντηση αντικατοπτρίζει την κατάσταση στις 24 Μαρτίου 2022.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.