ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Η Λαγκάρντ «βλέπει» πιο πιθανή μία αύξηση επιτοκίων φέτος Κύριο

19:33 - 22 Απρ 2022 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Η Λαγκάρντ «βλέπει» πιο πιθανή μία αύξηση επιτοκίων φέτος
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) πιθανότατα θα τερματίσει το σχέδιο αγοράς ομολόγων στις αρχές του γ’ τριμήνου του 2022 και θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε στο CNBC η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, περιγράφοντας τη διαδικασία εξόδου της τράπεζας από την πολιτική των μέτρων τόνωσης.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ «χαλαρώνει» προσεκτικά τη στήριξη εδώ και μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν πλέον ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, την πρώτη για την τράπεζα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους», είπε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters. «Το πόσο θα αυξηθούν μένει να φανεί και θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων -γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση- κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η κίνηση αυτή θα πρέπει να γίνει στις αρχές του εν λόγω τριμήνου.

Το σχεδιαζόμενο χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, καθώς η ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων θεωρείται αυστηρή προϋπόθεση για οποιαδήποτε μεταβολή του επιτοκίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 7,5% τον περασμένο μήνα, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι τα μέσα του 2022. Μάλιστα, ο πόλεμος στην Ουκρανία περιπλέκει κι άλλο την κατάσταση για την ΕΚΤ, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι κυρώσεις στη Ρωσία κλονίζουν την εμπιστοσύνη, απομυζούν την αγοραστική δύναμη και περιορίζουν την ανάπτυξη.

Βέβαια, η Λαγκάρντ είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι είναι απίθανο το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού ή μιας περιόδου υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με τη στασιμότητα της οικονομικής παραγωγής.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:26 - 22 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.