ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ αναθεωρεί τις σχέσεις με την Κίνα

08:34 - 29 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Η ΕΕ αναθεωρεί τις σχέσεις με την Κίνα
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια βαθιά επαναξιολόγηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των ατομικών και συλλογικών σχέσεών τους με την Κίνα.

Ανώτεροι νομοθέτες στη Γερμανία, που συνειδητοποίησαν ότι η καλλιέργεια στενών δεσμών με τη Ρωσία ήταν μια ιστορική γκάφα, αρχίζουν να κάνουν την ίδια σύνδεση με την Κίνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέση της χώρας ως τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εμπορικό εταίρο του Πεκίνου.

Σε μια σχετική κίνηση, η Ιταλία μόλις ενίσχυσε το δικαίωμα αρνησικυρίας της έναντι ξένων εξαγορών, ένα μέτρο που απευθύνεται στην Κίνα.

Το Πεκίνο είναι απίθανο να καλωσορίσει την αστάθεια και την οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ακόμη κι αν η ικανότητά της να επηρεάσει τον Ρώσο ηγέτη είναι περιορισμένη, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει μοναδικά κανάλια που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δοκιμάσει. Αλλά δεν το πράττει.

Στην ΕΕ ανησυχούν πως κάποια στιγμή μπορεί και η Κίνα να ακολουθήσει τη στάση του Πούτιν και τότε θα υπάρξουν επιπλέον προβλήματα. Συνεπώς, η επιλογή είναι να μπει "φρένο" στην εξάρτηση με την Κίνα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.