ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μπρα ντε φερ ΕΕ-Ρωσίας για το φυσικό αέριο

08:36 - 13 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Το μπρα ντε φερ ΕΕ-Ρωσίας για το φυσικό αέριο
Η Ρωσία δείχνει στην ΕΕ ότι δεν μπλοφάρει και είναι διατεθειμένη να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ ως αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις.

Η Γερμανία κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο» αφού μείωσε τις παραδόσεις. Η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική - αντιστοιχούσε μόνο στο 3% των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας - αλλά έδειξε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συμπιέσει τη μεγαλύτερη αγορά της.

Η Ρωσία απαγόρευσε επίσης τις ροές φυσικού αερίου μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal, ο οποίος θεωρήθηκε ως πιθανή εναλλακτική οδός σε περίπτωση διακοπής της διέλευσης μέσω Ουκρανίας.

Οι απειλές της Μόσχας έρχονται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει πώς να πληρώσει για το κρίσιμο καύσιμο. Ο ενεργειακός γίγαντας της Ιταλίας Eni πρόκειται να πληρώσει την Gazprom για προμήθειες τον Μάιο, ακόμη και αν η αρχική μεταφορά του ευρώ μετατραπεί σε ρούβλια, όπως μας είπαν.

Η Επιτροπή συνεχίζει να τονίζει ότι η πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων, αλλά ο Μάριο Ντράγκι είπε πως μπορεί η ΕΕ να κάνει ουσιαστικά τα... στραβά μάτια. Το θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.