ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστασιάδης: Ρωσική εισβολή με επιχειρήματα Τουρκίας του 1974

10:07 - 27 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Αναστασιάδης: Ρωσική εισβολή με επιχειρήματα Τουρκίας του 1974
Συνέντευξη στο FRANCE 24 παραχώρησε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Αναστασιάδης είπε, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χρησιμοποιεί «τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο» το 1974. Έκανε έναν παραλληλισμό με «παρόμοιες ενέργειες ορισμένων χωρών» που «επιδιώκουν, μέσω του αναθεωρητισμού, να ανατρέψουν γεωγραφικά ή ιστορικά δεδομένα ".
 
Ο Πρόεδρος  μίλησε για «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» στην Κύπρο, μια επιλογή που αρνήθηκε η Άγκυρα, η οποία ισχυρίζεται ότι η Κύπρος «παραμένει υπό το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας».
 
Ερωτηθείς ότι η Τουρκία επιθυμεί ένα μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην ΑΟΖ, ο Αναστασιάδης είπε ότι είναι έτοιμος να μοιραστεί τους πόρους προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή μέσω διαιτησίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για να βρει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) των δύο χωρών. Ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι ελπίζει ότι η Τουρκία «δεν θα επιχειρήσει να κάνει κάτι που θα προκαλέσει ανάφλεξη και θα διακινδυνεύσει την ειρήνη στην περιοχή».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.