ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι συγκλονισμένοι στο βομβαρδισμένο Ιρπίν (video)

14:56 - 16 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι συγκλονισμένοι στο βομβαρδισμένο Ιρπίν (video)
Ο Εμανουέλ Μακρον, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι μετέβησαν σήμερα το πρωί στο Ιρπίν, ένα από τα προάστια του Κιέβου που έγινε σύμβολο των καταστροφών και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής της περιοχής, τον Μάρτιο, από το ρωσικό στρατό, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ' αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι πανταχού παρόντα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

{https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1537403163942129664}

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρηυση του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.

Η επίσκεψη δίνει την ευκαιρία στους τρεις ηγέτες και τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να συζητήσουν ανοικτά με τον Ζελένσκι για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας.  Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι άλλωστε έτοιμος να εγκαταλείψει το όνειρο της ένταξης στο ΝΑΤΟ – ένας από τους βασικούς στόχους του πολέμου του Πούτιν – όχι όμως και εκείνο της εισδοχής στην ΕΕ.

Έτερο βασικό θέμα της συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ζελένσκι στο Κίεβο είναι οι παραδόσεις στην Ουκρανία βαρέων όπλων, τα οποία χρειάζεται κατεπειγόντως. Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από το Βερολίνο και επιμένουν να ζητούν περισσότερες συστοιχίες πυροβόλων από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Επί τάπητος θα τεθούν και οι προσπάθειες για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, ώστε να επαναληφθούν οι εξαγωγές σιτηρών ειδικά από την Οδησσό και να αμβλυνθεί η επισιτιστική κρίση – και συνεπακόλουθα ο κίνδυνος μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ – στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.