ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμ Λεβίν: Αποκαλύψεις για τον θάνατο του Ουκρανού φωτορεπόρτερ- Εκτελέστηκε

08:05 - 22 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Μαξίμ Λεβίν: Αποκαλύψεις για τον θάνατο του Ουκρανού φωτορεπόρτερ- Εκτελέστηκε
Νέα στοιχεία φέρνει στο προσκήνιο αποκλειστική έρευνα των RSF (Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα), σχετικά με τον θάνατο του Ουκρανού φωτορεπόρτερ, Μαξίμ Λεβίν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από τις 13 Μαρτίου 2022.

Ειδικότερα, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία από τις 24 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, προκειμένου να διερευνήσουν τον θάνατο του Ουκρανού φωτορεπόρτερ, δημοσίευσαν χθες, Τρίτη (21/6), μια έκθεση με πληροφορίες και στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μαξίμ Λεβίν εκτελέστηκε από Ρώσους στρατιώτες σε ένα δάσος κοντά στο Κίεβο στις 13 Μαρτίου, αφού πρώτα ανακρίθηκε και βασανίστηκε.

Ο Μαξίμ Λεβίν ήταν ένας έμπειρος freelancer, ο οποίος συνεργαζόταν συχνά με το LB.ua, ειδησεογραφικό ιστότοπο στην Ουκρανία, καθώς και με το πρακτορείο Reuters. Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Λεβίν επικοινώνησε με μια ομάδα στρατιωτών προκειμένου να καλύψει τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο κοντά σε όσους πολεμούσαν σε αυτόν και σε όσους υπέφεραν από αυτόν.

Σύμφωνα με την έρευνα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, στις 10 Μαρτίου ο Λεβίν έχασε το drone του στο δάσος κοντά στην περιοχή Moshchun της Ουκρανίας, στην προσπάθεια του να «καλύψει» τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή. Όταν επέστρεψε τρεις μέρες αργότερα, ο ρωσικός στρατός είχε καταλάβει το σημείο.

Όταν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα έφτασαν στην Ουκρανία στις 24 Μαΐου προκειμένου να ξεκινήσουν την έρευνα, η Ρωσία είχε αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή, ωστόσο είχαν παραμείνει παγίδες και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

er

Συνοδευμένοι από μέλη των ειδικών δυνάμεων, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατάφεραν να εντοπίσουν τον τόπο του εγκλήματος, όπου και βρήκαν απανθρακωμένο το αυτοκίνητο του φωτορεπόρτερ, καθώς και αρκετές σφαίρες, αλλά και τις ταυτότητες του Λεβίν και του Τσερνίσοφ, του στρατιώτη που βρισκόταν μαζί του.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν και αρκετά ίχνη DNA, τα οποία πιστοποιούν την παρουσία Ρώσων στρατιωτών πολύ κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δύο άντρες.

Τα ευρήματα

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα αναλύουν τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες, τις μαρτυρίες αλλά και τα υλικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από την έρευνα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο των δύο ανδρών.

Οι δύο πιθανές υποθέσεις που έχουν αναπτυχθεί με βάση τα συλλεχθέντα στοιχεία, προσφέρουν εναλλακτικούς δρόμους για την ανακατασκευή της αλληλουχίας των γεγονότων και τη διαλεύκανση των δύο δολοφονιών.

«Η ανάλυση των φωτογραφιών και των υλικών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος αποδεικνύουν με σαφήνεια ότι πρόκειται για εκτέλεση, της οποίας είναι πιθανό να είχε προηγηθεί ανάκριση, ακόμα και βασανιστήρια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ.

er2

«Στο πλαίσιο ενός πολέμου με έντονα σημάδια από την προπαγάνδα και τη λογοκρισία του Κρεμλίνου, ο Λεβίν και ο φίλος του πλήρωσαν με τη ζωή τους στον αγώνα τους για αξιόπιστες πληροφορίες. Τους χρωστάμε την αλήθεια. Και θα αγωνιστούμε για να εντοπίσουμε αυτούς που τους εκτέλεσαν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Πατρίκ Σωβέλ, συν-συγγραφέας της έκθεσης, σημείωσε πως «παρά τους κινδύνους, ο Μαξίμ πήγε σε αυτό το δάσος για να ανακτήσει το drone του, και μαζί του να ανακτήσει τις απαραίτητες αποδείξεις. Η εκτέλεσή του από Ρώσους στρατιώτες ήταν ένα έγκλημα κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτή η αλήθεια δεν θα κρυφτεί».

Ο Μαξίμ Λεβίν είναι ένας από τους οκτώ δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί κατά της διάρκεια τη δουλειάς τους, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το τελευταίο θύμα είναι ο Φρεντερίκ Λεκλέρκ- Ιμόφ, ένας Γάλλος βιντεορεπόρτερ που εργαζόταν για το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFM TV. Σκοτώθηκε στις 30 Μαϊου στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που κάλυπτε μια επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων κοντά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 22 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.